2016. április 1.

SONKÁS-TEJFÖLÖS KRUMPLILEVES SONKALÉBŐL

tejfölös krumplileves sonkával

Tudjátok, a sonkalé az kincs, nem szabad kidobni. Éppen nem áll módunkban felhasználni, akkor nyugodtan le lehet fagyasztani és akkor használjátok fel, amikor akarjátok.
Nálunk folyton bableves, babsaláta, lencse...készül a sonkaléből, amiket már nagyon unok, aztán most gondoltam egyet és egy mezei krumplilevesből varázsoltam fejedelmi lakomát. Esküszöm ezerszer jobban esett, mint bármi más. Nem beszélve arról, hogy remek maradékhasznosítás is.

Hozzávalók

40 dkg burgonya
1 nagy fej hagyma
3 sárgarépa
1 fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
20 dkg sonka
3 babérlevél
frissen őrölt bors
pici chili
1 k.k. majoránna
kevés reszelt szerecsendió
3 dl tejföl
1 csapott kanál liszt
1 t.k. keményítő
petrezselyem
snidling
 sonkalé
víz
1 e.k. olaj


Elkészítés

Mindent tisztítsunk meg. 
A sonkát és hagymát vágjuk apró kockákra.
A burgonyát közepes kockákra, a zöldséget karikázzuk. Érdekesebb, ha különböző formák lesznek a kész levesben, de aki jobb szereti kockázzon mindent.
hevítsük fel az olajat, kissé pirítsuk át rajta a sonkát, majd dobjuk rá a hagymát és dinszteljük üvegesre.
Szórjuk rá a burgonyát és a zöldségeket, majd öntsük fel a sonkalével.
A sonkalé sósságától függ, hogy mennyit használunk. Nálam fele víz, fele sonkalé volt az arány, mert nagyon sós és ízes volt a lé a parasztsonkától.
Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel vízzel.
Forrás után vegyük kicsire a lángot és 25-30 perc alatt főzzük készre, reszeljük bele a fokhagymákat.
Ekkor a tejfölt keverjük ki a liszttel és keményítővel, majd hőkiegyenlítéssel habarjuk be vele a levest.
2-3 perc forralás után kész.
Az elkészült levesbe keverjünk gazdagon snidlinget és petrezselymet és tálaláskor is szórjuk meg a tetejét.
Aki akar pirítson vékony sonkaszeleteket is hozzá, nálam ez lemaradt a képről.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...