2016. április 3.

TÚRÓTORTA GYÜMÖLCSÖZÖNNEL

túrótorta

Húsvét tájékán összesűrűsödött pár családi szülinap, amiket összevonva ünnepeltünk, így megúsztam 1 igazán egyszerű, de nagyon finom tortával.

Hozzávalók

tészta

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
2 e.k. cukor
1/2 narancs reszelt héja

töltelék

1 kg túró
1 dl tejföl
6 tojás szétválasztva
5-6 e.k. cukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
8 dkg aszalt mangó
1/2 rúd vanília magja v. 2 t.k. vaníliakivonat

teteje

1/2 őszibarack befőtt
pár szem eper
1,5 dl a barack levéből
3 lapzselatin


Elkészítés

A tésztát érdemes előző nap begyúrni.
A lisztet tegyük egy tálba, kockázzuk hozzá a hideg vajat, reszeljük hozzá a narancs vagy citromhéjat, üssük rá a tojást, adjuk hozzá a cukrot és a csipet sót.
Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd tegyük fóliába és pihentessük a hűtőben.
A mangót áztassuk forró vízbe.
A túrót tegyük egy nagy tálba és a tejföl segítségével alaposan törjük össze.
A megpuhult mangót vegyük ki a vízből és vágjuk apró kockákra és keverjük a túróhoz.
A tojásokat válasszuk ketté.
A fehérjéből verjünk kemény habot.
A sárgákat a cukorral fehéredésig verjük.
A túrót ízesítsük vaníliával és a reszelt héjakkal, majd lazítsuk fel a kikevert tojássárgákkal.
Végül a fehérjét is dolgozzuk a masszához.
A tortaformát lisztezzük ki.
A tésztát nyújtsuk vékonyra.
A kinyújtott tésztába nyomjuk bele a formát, hogy megkapjuk a pontos mérete.
Vágjuk körbe  a tésztát és béleljük ki vele a formát.
Végül öntsük rá a túrós keveréket.
Kissé ütögessük a pulthoz, hogy egyenletesen elterüljön a formában a massza.
A kimaradt tésztaszélekből gyúrhatunk kis golyókat és ezekkel díszíthetjük a tortát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
10 percig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük vissza 160 fokra és még 40 percet hagyjuk sülni.
Majd hűtsük ki, ha díszíteni szeretnénk, de melegen is isteni finom.
A barackot szeleteljük fel és rakjuk ki vele a torta tetejét. A közepébe pakoljunk szép epreket.
A befőtt levét kissé melegítsük fel.
A lapzselatint áztassuk hideg vízbe. Amikor megpuhult csavarjuk ki és keverjük a felmelegített barackléhez.
Kevergessük el, majd locsolgassuk a torta tetejére.
Hűtőben hagyjuk megdermedni.


Ezen a kis videón fázisképek szerepelnek, hátha segít az elkészítésben.


túrótorta





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat