2018. szeptember 21.

KARDAMOMOS FÜGE CHUTNEY

füge chutney

Nem szép, de szenzációs ízorgia. 
Mostanság elég sok chutney készül nálam, úgy látszik, hogy jelenleg ezt a korszakomat élem. Természetesen, mindig az aktuális a legfinomabb, de most tényleg ez a fügés verzió viszi a pálmát. Keresztanyám óvatosan megnyalta  a fakanalat- sok bizodalma nem volt hozzá - de én annyira lelkes voltam, hogy nem akart megsérteni. Pár perc múlva azt láttam, hogy egy kiskanállal kanalazgatta befelé. Szóval, ízlett neki is.
Nem készült belőle nagy adag, mert kevés fügém volt.



Hozzávalók

50 dkg füge
1 fej lila hagyma
1 k.k. füstölt chipotle chili
1 t.k. kardamom
1 csillagánizs
1 k.k. bazsalikom
1 nagy csipet só
frissen őrölt bors
5 e.k. nádcukor
1 dl passion fruit ecet
1 dl víz
1 e.k. extra szűz olíva

tálaláshoz friss gránátalma 


füge chutney

Elkészítés

A hagymát tisztítsd meg, majd vágd fel apróra.
Tégy kevés olívát egy lábasba, hevítsd fel, majd kezd el dinsztelni a hagymát. Közben adj hozzá bazsalikomot, 1 kanál cukrot és chili-t.
Amikor kezd karamellizálódni a hagyma, mehet rá a felaprított füge és a többi fűszer.  A kardamomot őrölt állapotában add a főzethez. Alaposan keverd el, majd öntsd fel az ecettel. Amennyiben nincs passion fruit eceted, használj balzsamecetet.
Hagyd alaposan kiforrni az ecetet, majd öntsd fel vízzel.
20-25 perc főzés után éri el a megfelelő állagot, ha nagyon sűrű, akkor mindig pótold apránként a vizet.
Kóstold meg a végén, ha úgy érzed, még korrigálhatsz az ízeken.
Még forrón tedd kis üvegekbe, állítsd fejtetőre, majd mehet a polcra, de kihűlés után, friss gránátalmával meghintve azonnal fogyasztható. 



7 megjegyzés:

  1. Jónak tűnik ez averzió is próba szerecsen!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm a receptet! Még a tűzhelyen rotyog a chutney, de már most isteni az illata és az íze is. Egyre többször kóstolgatom.... :)
    Szeretettel üdvözöllek Konstanzból. Lana

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lány, boldoggá tettél, örülök, hogy kipróbáltad 😀Kellemes kóstolgatást ❤

      Törlés
    2. Bocsánat Lana, csak nem figyeltem, hogy a telefonom átirta a neved.

      Törlés
  3. Kedves Györgyi! Ahogy elolvastam a recepted, rögtön tudtam, hogy ez valami nagyon finom lesz. A passion fruit ecet kivételével mindent sikerült hozzá beszereznem - helyette modenai balzsam ecet került bele - és még aznap este elkészítettem. Csoda finom lett! Még talán beérik egy-két kiló füge az idén, csakis ez lesz belőle! Hálásan köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig nagyon szépen köszönöm a bizalmat. Örülök, hogy neked is elnyerte a tetszésedet :) Nálam sajnos rengeteg füge maradt a bokron, remélem, hogy te szerencsésebb voltál.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...