őszibarack chutney |
Kiváló húsok és sajtok mellé. Bármely gyümölcs alkalmas chutney készítésére, nyugodtan lehet vele kísérletezni.
Most ilyen kis üvegcsékbe tettem, mert benéztem a hűtőbe és kiakadtam, mert tele van felbontott üvegekkel. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy mindenből teszek el ilyen picike adagokat is és akkor talán marad hely másnak is a hűtőszekrényben.
Hozzávalók
1 kg sárga húsú őszibarack🍑
1 kisebb fej fehér hagyma
1 csillagánizs
1 t.k. füstölt chipotle chili
2 e.k. fehér balzsamecetkrém
2 e.k. passion fruit ecet
1 e.k. szójaszósz
4 -5 e.k. nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
1 ág friss rozmaring
1 k.k. őrölt bors
1 k.k. kurkuma
1/2 dl víz
1 t.k. keményítő
Elkészítés
A barackokat mosd meg, majd kockázd fel.
A hagymát, szintén tisztítsd és kockázd.
Tedd egy lábasba, reszeld rá a citromhéjat, facsard rá a levét, add hozzá a nádcukrot, a csillagánizst, a friss rozmaringot és kezd el főzni.
Add hozzá a chili- t, az eceteket, kurkumát és a sósság kedvéért a szójaszószt.
Sajnos a szójaszósz elrontja a szép színét, akit ez zavar, hagyja ki és használjon sót.
15-20 percet főzzed kis lángon, majd tedd az aprítóba- de előtte vedd ki belőle az ánizst és a rozmaringágat - egy pillanatra kapcsold be, majd mehet vissza a lábasba. Tekerj rá frissen őrölt borsot.
A vizet keverd el a keményítővel, majd húzd be vele a főzetet.
Ekkor kóstold meg, még lehet az ízeken változtatni, ha gondolod.
Forrón töltsd csírátlanított üvegekbe, zárd le, fordítsd fejtetőre, hagyd így pár percet, majd dunsztold ki.
Ideális, gasztroajándéknak is.
Ideális, gasztroajándéknak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése