2018. augusztus 2.

ANANÁSZOS CSIRKENYÁRSAK PIKÁNS ANANÁSZ SALSÁVAL FASZÉNEN SÜTVE

ananászos csirkenyársak, pikáns ananász salsával

Nekem az ananász hatalmas nagy kedvencem. Isteni finom, rengeteg jótékony hatása van, C- vitaminban is gazdag és lenyűgöző a megjelenése.
Most egy hatalmasat sikerült vásárolnom, k.b. 60 cm magas volt és igen súlyos. Minél nagyobb az ananász, annál finomabb, ezért megtiszteltem ezt a nemes példányt és nem csak úgy befaltam, hanem egy finom étel főszereplője lett.


Hozzávalók
nyárs (6 db.)

1 hatalmas ananász
2 csirkemell

 pác

1 k.k Cayenne bors
2 gerezd fokhagyma
2 k.k. gyros fűszerkeverék
1/2 dl olíva
2 e.k. világos szójaszósz

salsa

1/2 mézédes ananász
1 sonkahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
1 citrom 
2 e.k. cukor v. méz (ízlés szerint)
1 k.k. Cayenne bors
1 k.k. füstölt chipotle chili
1,5 cm friss gyömbér
1-2 e.k. olíva
1 k.k. étkezési keményítő
1 dl víz
Frissen őrölt bors
friss petrezselyem

kenegetni a nyársat

1 dl olíva
2 gerezd fokhagyma
kevés Cayenne bors
1 t.k. friss rozmaring

köret 

1 bögre basmati rizs
2 bögre víz
1 e.k. étolaj
1 k.k. só


Elkészítés

A csirkemellet kockázd fel, nagyobb 2.5-3 centis kockákra.
Egy tálkában kutyuld össze a pácot, dörzsöld be vele a húst és tedd a hűtőbe érlelődni.
Az ananászt tisztítsd meg, hosszában vágd ketté, majd szeld vaskosabb gerezdekre az egyik felét. A gerezdekből is vágj 2,5-3 centis darabokat.
A bepácolt csirkemelleket sózd meg, majd az ananásszal felváltva húzd egy nyársra.
A megmaradt ananászt kockázd fel nagyon apróra (2-3 mm).
A hagymát is kockázd minire.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívát, add hozzá a hagymát, majd reszeld hozzá a fokhagymát és a gyömbért.
Dinszteld üvegesre, add hozzá a cukrot, a rozmaringot, majd borítsd bele az ananászt. Mehetnek hozzá a fűszerek is és egy nagy csipet só.
5 percig kavargasd a tűzön, majd facsard bele a citromlevet, reszeld bele fél citrom héját is.
A keményítőt keverd el a hideg vízzel és öntsd fel vele a mártást.
Forrald még 2 percet hagyd, hogy szépen behúzza a keményítő.
Érdemes ekkor megkóstolni, ha kel még cukor vagy citrom, akkor pótold.
Zárd el a lángot és keverj bele friss, aprított petrezselymet.
Egy edényben hevíts olajat, borítsd bele a rizst, pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel a vízzel, sózd meg. Forrald nagy lángon 2 percig, majd vedd vissza kicsire, helyezd rá a fedőt és hagyd puhulni, 10 perc után zárd el a lángot, de a fedőt hagyd rajta.
A kencéhez, az olívát öntsd egy tálkába. Reszeld bele a fokhagymát, tépked bele a rozmaringot, aprítsd bele a petrezselymet, adj hozzá egy adag Cayenne borsot és keverd el.
A nyársakat faszénen vagy rostlapon süsd meg, minden forgatáskor kenegesd be  az elkészített kencével.
Tálaláskor szedj rizst a tányérra, helyez rá 1-2 nyársat és alaposan locsold meg a salsával.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...