imam bayildi |
Csempésszünk egy kis nyarat a borongós őszbe. Ez az étel visszarepít Görögországba, a látványa, az íze, az illata....melengeti lelkemet.
Persze, ez egy török étel, de a Közel-Keleten és a mediterrán országokban mindenhol készítik. Természetesen, minden ország hozzáadja azt a kis pluszt, amitől ez az ő ételük. A görögök mi mással turbóznák fel, mint a fetával. Lehet feta nélkül is készíteni, de én semmi pénzért nem hagynám ki belőle, mert varázslatosan kiegészíti a sóssága, az édes paradicsom zamatát.
De mi ez a fura elnevezés? A legenda szerint, valamikor régen, egy hosszú böjt után, egy muszlim szerzetes megérezte ennek a finom ételnek az illatát és nyomban elájult. Azóta hallgat erre a névre ez az étel.
De mi ez a fura elnevezés? A legenda szerint, valamikor régen, egy hosszú böjt után, egy muszlim szerzetes megérezte ennek a finom ételnek az illatát és nyomban elájult. Azóta hallgat erre a névre ez az étel.
töltött padlizsán |
Hozzávalók
4 főre
4 db. padlizsán🍆🍆
2 fej vörös hagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
1 érett. nagy paradicsom🍅
pár csipet só
bors
2 t.k. cukor
chili
kevés fahéj
1 t.k. oregánó
2 gerezd fokhagyma
1/2 dl. víz
3-4 e.k. olíva
20 dkg feta
friss petrezselyem és bazsalikom
60 dkg apróbb burgonya
házi fűszerkeverék
só
Elkészítés
Először a padlizsánokat vágd félbe, egy kanál segítségével vájjál ki mindegyikből egy kis húst, hogy alakuljon ki egy mélyedés a felszíneken, ebbe fog jönni majd a töltelék. Majd, alaposan sózd be. Tedd egy tálba és hagyd állni fél órát.
A kivájt padlizsándarabokat, vágd fel kis darabokra és tedd félre.
A hagymákat tisztítsd meg és szeleteld félkörökre.
Egy serpenyőben hevíts fel 3 evőkanál olívát és dinszteld puhára a hagymát benne. Már a puhuló hagymákra mehetnek a fűszerek, a cukor is, hogy ízletesebb legyen majd a végeredmény.
Az érett paradicsomot hámozd meg és kockázd fel, majd dobd a hagymára, a felkockázott padlizsánhússal együtt. ( lehet paprikát is beletenni)
1-2 perc után mehet rá a hámozott és aprított paradicsom is. Keverd el, adj hozzá fél deci vizet és főzd sűrűsödésig.
Amikor elkészül, kóstold meg, ekkor még lehet az ízeken javítani.
Majd tedd félre.
Az idő leteltével, papírtörlő segítségével szárítgasd meg a padlizsánokat.
Egy lábasba tégy bőséggel étolajat, vagy olívaolajat, hevítsd fel, majd süsd meg benne aranybarnára a fél padlizsánokat.
A megsült padlizsánokat fektesd egy hőálló tálra, a vágott felükkel felfelé, majd fektess rá 2 kocka fetát és gazdagon kanalazd rá, az elkészült paradicsomos ragut.
A maradék ragut öntsd fel pár csepp vízzel és öntsd a sütőtálba.
Melegítsd elő a sütőt 190 fok, légkeverésre, majd told be a padlizsánt.
Amikor szép színt kap a teteje, el is készült. Nem mértem az időt, k.b. 20 perc.
Tálaláskor morzsolj rá fetát és hintsd meg apróra vágott friss petrezselyemmel és bazsalikommal.
Fűszeres steak burgonyát és sarkantyúka salátát kínáltam mellé.
A burgonyát héjastól, hosszában kettévágtam, sós vízben félpuhára főztem, majd oregánó, chili, só, bazsalikom, bors keverékével bedörzsöltem és serpenyőben, kevés olíván aranysárgára pirítottam.
imam bayildy |
fetás töltött padlizsán |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése