Ez az egyik legegyszerűbb sütemény. Szeretem különböző gyümölcsökkel feldobni, most az áfonya volt soron.
Ez alkalommal laktózmentes tejet és Eritritet használtam hozzá. Teljesen jól működtek és kiváló lett a végeredmény.
Hozzávalók
1 csomag réteslap
5 dkg vaj
1 bögre búzadara
4 bögre tej
3/4 bögre cukor
1/2 lime reszelt héja és leve
1/2 vaníliarúd
4 db. tojás
5 dkg vaj
25 dkg áfonya
2 dkg szeletelt mandula
kevés porcukor a szóráshoz
szirup
1/2 bögre cukor
1/2 bögre víz
kevés méz
1/2 lime leve és reszelt héja
1 ek. rózsavíz
Elkészítés
Tedd a darát egy lábasba, öntsd fel a tejjel.
Hasítsd fel a vaníliarudat, kapard ki a magját, add a grízes tejhez.
Reszeld hozzá a fél lime héját és kezd el főzni.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve.
Amikor sűrűsödni kezd a főzet, húzd le a tűzről és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Habosítsd ki a 4 tojást a cukorral, majd keverd a langyosra hűlt grízhez. Facsard hozzá a lime levét és keverd el benne az áfonyát is.
Egy közepes tepsit bélelj ki a levajazott réteslapokkal. Öntsd rá az áfonyás grízt, majd borítsd be a maradék levajazott réteslapokkal. Fél csomag az aljára, a másik fele a tetejére megy.
A maradék vajat locsold a süti tetejére, hintsd meg szeletelt mandulával.
Melegítsd elő a sütőt légkeverés 180 fokra és told a tepsit a forró sütőbe.
35-40 perc alatt készre sül.
Készítsd el közben a szirupot.
Minden hozzávalót tégy egy edénybe, főzd össze, hagyd forrni 5 percet és kész.
Az elkészült süteményre öntsd rá a szirupot és hagyd, hogy felszívja. Miután lehűlt a pite gyönyörűen szeletelhető.
áfonyás galaktobureko |
Micsoda recept, csodás lehet! Zsuzsa
VálaszTörlésKöszönöm szépen,
Törlés