2018. november 7.

CREME CARAMEL /FLAN/

creme caramel

Egy ősrégi klasszikus, de szerintem sosem fog kimenni a divatból. 
Roppant egyszerű elkészíteni és eszméletlen finom.
Tulajdonképpen ő egy puding.
Éppen Creme caramel korszakunkat éljük, folyamatosan gyártom és nem unjuk.
Elegáns, krémes, egyszerű, bármilyen ünnepi menü lezárására tökéletesen alkalmas, nem lehet hibázni vele.

Ez a mennyiség 6 normál soufflé formára elég, vagy 9 kisebbre.
Vaníliapaszta híján, vaníliarudat használj, amit forralj fel a tejben és hagyd benne ázni 10 percet.

creme caramel

Hozzávalók

15 dkg cukor
2 e.k. víz

0,5 l tej (3,6-os)
4 tojás
1,5 t.k. vaníliapaszta
8-10 dkg cukor

kevés vaj a kikenéshez


Elkészítés

Először is készítsd el a karamellt.
Egy tiszta lábasba tedd a kristálycukrot, add hozzá a 2 evőkanál vizet, alaposan keverd el, majd tedd a tűzre. Ne kevergesd hagyd, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Néha mozgasd meg az edényt, hogy egyenletesen színeződjön a cukor. Amikor elérte a megfelelő színt, azonnal kapcsold le alatta a tüzet.
A formákat vékonyan kend ki a vajjal.
A karamellt vékonyan csorgasd a formák aljára.
Tedd félre pár percre, hogy megkössön a karamell.
 A tejet melegítsd össze a cukorral. Nem kell forralni, csak a cukor oldódjon fel benne. Természetesen, ha vaníliarúddal készíted, akkor egyet forrjon és hagyd benne ázni, a felhasított rudat. (nem kell nagyon édesre készíteni ezt a főzetet, mert majd a karamell fog gondoskodni az édes ízről )
A 4 tojást verd fel egy habverővel, add hozzá a vaníliapasztát, majd apránként öntsd fel a meleg tejjel.
Keverd simára, majd egy szűrőn szűrd át egy kancsóba.
Minden formát tölts tele a keverékkel.
Helyezd egy mély tepsibe.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
Told be a tepsit.
A forralóban forralj vizet és a formák feléig töltsd fel forró vízzel a tepsit.
Addig kell a sütőben tartani, amíg megszilárdul a puding. Nálam k.b. 30 perc volt ez az idő. 25 perc után, óvatosan nézd meg az ujjad begyével, hogy hol tart a folyamat.
Amikor teljesen megszilárdult, vedd ki a sütőből, tedd rácsra az elkészült desszerteket, hagyd kihűlni, majd pihentesd a hűtőben pár órát.
Érdemes előző nap elkészíteni.
Tálaláskor, mártsd a formákat 1 percre forró vízbe, majd egy vékony pengéjű késsel vágd körbe.
Tégy a tetejére egy kis tányért, majd állítsd fejtetőre tányérostól, könnyen ki fog csúszni a formából.
Dekorálásként, önthetsz ki karamellformákat, de önmagában is gyönyörű.
Jó étvágyat 💗

flan


creme caramel

flan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...