paradicsomos harcsapörkölt kapros túrógombóccal |
Nem, nem akarom megszentségteleníteni a jó öreg harcsapaprikást, csak megint variálhatnékom támadt. Nálunk gyakran készül a hagyományos változata, mert a lányom imádja. Ma nekiálltam, hogy ezredszer is elkészítem, de valami hatalmas ellenállást éreztem magamban, így kénytelen voltam csavarni rajta egyet.
Többen állítjuk, hogy érdemes néha eltérni a megszokottól, mert baromi finom lett és nem is macerás, viszont ízekben mindent hoz, amit elvárunk egy harcsapaprikástól.
Sajnos ez a szürke időjárás nem kedvez a fotók elkészítésének, azért remélem ez senkit nem riaszt el az elkészítésétől.
Hozzávalók
harcsapörkölt
1 evőkanál zsír
1 hegyes erős
5-6 szem édes, koktélparadicsom
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl passata di pomodoro
1 kg harcsafilé
2 dl víz
1 dl tejföl
1 t.k. étkezési keményítő
1 t.k. só
frissen őrölt bors
1 babérlevél
1 k.k. majoránna
1/2 k.k. szárított kapor
1 k.k. pirospaprika
túrógombóc
50 dkg tehéntúró
13 dkg búzadara
2 tojás
1,5 t.k. só
frissen őrölt bors
1 k.k. szárított kapor
sós víz a főzéshez
5 dkg. füstölt szalonna
Elkészítés
Először is a gombóc hozzávalóit tedd egy tálba és jól dolgozd össze.
Amikor elkészült, hagyd a pulton, hogy megszívja magát.
A szalonnát kockázd fel és egy serpenyőben pirítsd zsírjára. Egy szűrőlapáttal szedd ki a szalonnakockákat és tedd félre. A szalonnazsírt hagyd a serpenyőben.
A hagymát tisztítsd meg és aprítsd fel. A paprikát és a paradicsomot szintén vágd apróra.
A zsírt kezd el hevíteni egy lábasban, add hozzá a hagymát, pirítsd üvegesre, majd mehet bele a paprika és paradicsom, ezeket is fonnyaszd meg.
Öntsd fel a paradicsomlével, mehetnek bele a fűszerek, forrald össze, majd öntsd fel a vízzel. Megint hagyd összeforrni. Kóstold meg, ha megfelelőnek érzed, akkor jöhet a nagy kockákra- 2-3 centis- vágott harcsafilé.
A tejfölt keverd el a keményítővel, kevés pörköltlével végezd el a hőkiegyenlítést.
Amikor a harcsák hozzáadása után ismét felforrt az étel, mehet bele a tejfölös keményítő.
Megint fel kell forralni és 3-4 percet kell hagyni együtt főzni, majd el is készült.
A hallal már nem szabad sokáig főzni, mert könnyen széteshetnek. Ezért is kell nagyobb darabokra vágni.
Közben forralj fel egy fazékban sós vizet.
Nedves kézzel formázzál kis gombócokat (pingponglabda nagyságú) a túrómasszából.
Tedd a forrásban lévő vízbe és addig főzd, amíg feljönnek a tetejére.
A megfőtt gombócokat csepegtesd le és helyezd a szalonnazsíros serpenyőbe. Minden oldalukról pirítsd át. Nem kell nagyon megsütni, csak alaposan járja át a szalonnazsírja a gombócokat.
Azonnal tálald az ételt. A gombócok tetejét locsold meg tejföllel, szórd meg a pirított szalonnakockákkal és kaporral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése