creme caramel |
Egy ősrégi klasszikus, de szerintem sosem fog kimenni a divatból.
Roppant egyszerű elkészíteni és eszméletlen finom.
Tulajdonképpen ő egy puding.
Tulajdonképpen ő egy puding.
Éppen Creme caramel korszakunkat éljük, folyamatosan gyártom és nem unjuk.
Elegáns, krémes, egyszerű, bármilyen ünnepi menü lezárására tökéletesen alkalmas, nem lehet hibázni vele.
Elegáns, krémes, egyszerű, bármilyen ünnepi menü lezárására tökéletesen alkalmas, nem lehet hibázni vele.
Ez a mennyiség 6 normál soufflé formára elég, vagy 9 kisebbre.
Vaníliapaszta híján, vaníliarudat használj, amit forralj fel a tejben és hagyd benne ázni 10 percet.
Vaníliapaszta híján, vaníliarudat használj, amit forralj fel a tejben és hagyd benne ázni 10 percet.
Hozzávalók
15 dkg cukor
2 e.k. víz
0,5 l tej (3,6-os)
4 tojás
1,5 t.k. vaníliapaszta
8-10 dkg cukor
kevés vaj a kikenéshez
Elkészítés
Először is készítsd el a karamellt.
Egy tiszta lábasba tedd a kristálycukrot, add hozzá a 2 evőkanál vizet, alaposan keverd el, majd tedd a tűzre. Ne kevergesd hagyd, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Néha mozgasd meg az edényt, hogy egyenletesen színeződjön a cukor. Amikor elérte a megfelelő színt, azonnal kapcsold le alatta a tüzet.
A formákat vékonyan kend ki a vajjal.
A karamellt vékonyan csorgasd a formák aljára.
Tedd félre pár percre, hogy megkössön a karamell.
A tejet melegítsd össze a cukorral. Nem kell forralni, csak a cukor oldódjon fel benne. Természetesen, ha vaníliarúddal készíted, akkor egyet forrjon és hagyd benne ázni, a felhasított rudat. (nem kell nagyon édesre készíteni ezt a főzetet, mert majd a karamell fog gondoskodni az édes ízről )
A 4 tojást verd fel egy habverővel, add hozzá a vaníliapasztát, majd apránként öntsd fel a meleg tejjel.
Keverd simára, majd egy szűrőn szűrd át egy kancsóba.
Minden formát tölts tele a keverékkel.
Helyezd egy mély tepsibe.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
Told be a tepsit.
A forralóban forralj vizet és a formák feléig töltsd fel forró vízzel a tepsit.
Addig kell a sütőben tartani, amíg megszilárdul a puding. Nálam k.b. 30 perc volt ez az idő. 25 perc után, óvatosan nézd meg az ujjad begyével, hogy hol tart a folyamat.
Amikor teljesen megszilárdult, vedd ki a sütőből, tedd rácsra az elkészült desszerteket, hagyd kihűlni, majd pihentesd a hűtőben pár órát.
Érdemes előző nap elkészíteni.
Tálaláskor, mártsd a formákat 1 percre forró vízbe, majd egy vékony pengéjű késsel vágd körbe.
Tégy a tetejére egy kis tányért, majd állítsd fejtetőre tányérostól, könnyen ki fog csúszni a formából.
Dekorálásként, önthetsz ki karamellformákat, de önmagában is gyönyörű.
Jó étvágyat 💗
Egy tiszta lábasba tedd a kristálycukrot, add hozzá a 2 evőkanál vizet, alaposan keverd el, majd tedd a tűzre. Ne kevergesd hagyd, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Néha mozgasd meg az edényt, hogy egyenletesen színeződjön a cukor. Amikor elérte a megfelelő színt, azonnal kapcsold le alatta a tüzet.
A formákat vékonyan kend ki a vajjal.
A karamellt vékonyan csorgasd a formák aljára.
Tedd félre pár percre, hogy megkössön a karamell.
A tejet melegítsd össze a cukorral. Nem kell forralni, csak a cukor oldódjon fel benne. Természetesen, ha vaníliarúddal készíted, akkor egyet forrjon és hagyd benne ázni, a felhasított rudat. (nem kell nagyon édesre készíteni ezt a főzetet, mert majd a karamell fog gondoskodni az édes ízről )
A 4 tojást verd fel egy habverővel, add hozzá a vaníliapasztát, majd apránként öntsd fel a meleg tejjel.
Keverd simára, majd egy szűrőn szűrd át egy kancsóba.
Minden formát tölts tele a keverékkel.
Helyezd egy mély tepsibe.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
Told be a tepsit.
A forralóban forralj vizet és a formák feléig töltsd fel forró vízzel a tepsit.
Addig kell a sütőben tartani, amíg megszilárdul a puding. Nálam k.b. 30 perc volt ez az idő. 25 perc után, óvatosan nézd meg az ujjad begyével, hogy hol tart a folyamat.
Amikor teljesen megszilárdult, vedd ki a sütőből, tedd rácsra az elkészült desszerteket, hagyd kihűlni, majd pihentesd a hűtőben pár órát.
Érdemes előző nap elkészíteni.
Tálaláskor, mártsd a formákat 1 percre forró vízbe, majd egy vékony pengéjű késsel vágd körbe.
Tégy a tetejére egy kis tányért, majd állítsd fejtetőre tányérostól, könnyen ki fog csúszni a formából.
Dekorálásként, önthetsz ki karamellformákat, de önmagában is gyönyörű.
Jó étvágyat 💗
flan |
creme caramel |
flan |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése