2015. október 12.

KÓKUSZOS ANANÁSZOS CSOKIS TORTA

kókuszos ananászos csokoládés torta

Fánikám 16 éves lett. Minden évben megrendeli tőlem a tortáját, én pedig igyekszem elkészíteni számára a megálmodott kompozíciót.
Az idén rendesen feladta a leckét, mert azt kérte, hogy kókuszkrém és ananászhab legyen benne, de az alapja nem lehet piskóta.
Elsőre úgy gondoltam, hogy én ezt képtelen vagyok kivitelezni, de aztán addig törtem a fejem, hogy kisült valami. Nem lett a legtökéletesebb, van még mit javítani a recepten és a kivitelezésen, de összeállt. Az alapja brownie szerű nagyon csokis lapok, az egyik réteg sűrű főzött kókuszkrém, a felső réteg pedig tejszínes ananászhab lett. Szeletelhető és nem gej, sőt még finom is.

 Hozzávalók

lapok

20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
4 tojás
15 dkg liszt
1 nagy csipet só
2 evőkanál cukor
1 k.k. sütőpor
1 evőkanál kakaópor

ananászhab

50 dkg tisztított ananász
pár csepp citromlé
2 evőkanál cukor
3 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
1/4 cs. zselatin fix

kókuszkrém

10 dkg kókuszreszelék
5 dl tej
5 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd
1/2 citrom  reszelt héja
1/2 cs. zselatin fix
4 cl kókuszlikőr vagy szirup
2 tojás
1 evőkanál keményítő
5 dkg vaj


Elkészítés

A tojásokat verjük fel habosra a cukorral.
A vajat és a csokit gőz fölött olvasszuk fel.
Keverjük el a felolvasztott csokoládés vajat a felvert tojásokkal.
A lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral és kakaóval, majd vegyítsük el a folyékony alapanyagokkal.
Két kerek sütőformát (20 centis) béleljünk ki sütőpapírral, és osszuk szét  bennük a masszát. 11 perc alatt 175 fokon légkeveréssel süssük készre. Akkor jó, ha még nyersnek érezzük a közepét, de a teteje vékonyan már szilárd. (Én egy számmal nagyobb formában sütöttem meg és amikor kihűlt akkor kiszúrtam a kisebb formával, így egyenletes lett a széle és maradt egy kis morzsa a díszítéshez.)
Hagyjuk kihűlni a lapokat.
A kókuszt tegyük lábasba, öntsük fel a tejjel és kis lángon főzzük. A vaníliamagokat kaparjuk ki és a rudat adjuk a főzethez. 20 perc után adjuk hozzá a citromhéjat, cukrot és a kikapart magokat.
Vegyük le a tűzről, turmixoljuk át, és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat gőz fölött verjük fel, 1 kanál cukorral és adjunk hozzá 1 kanál keményítőt. Pár percig eltart amíg sűrű lesz, de kibírható. Amikor szép sűrű, vegyük le a tűzről és keverjük el benne a vajat.
Adjuk a lehűlt kókuszhoz.
A tejszínt verjük fel a habfixálóval és ezt is keverjük el a hideg kókuszban fél csomag zselatin fix  és a kókuszlikőr társaságában.
Tegyük a hűtőbe és imádkozzunk, hogy sűrű masszát kapjunk.
Valószínű, hogy egyszerűbben is lehetne kókuszkrémet készíteni, de ez most ilyen körülményesre sikeredett.
Az ananászt kockázzuk fel, ízesítsük kevés cukorral és citromlével, majd turmixoljuk péppé.
A tejszínt verjük fel egy csomag habfixálóval és keverjük el a pürével, ebbe is keverjünk zselatin fixet és hűtsük le a hűtőben.
A lapokról húzzuk le a sütőpapírt és helyezzük az egyiket a kapcsos tortaforma aljába. Halmozzuk rá a kókuszkrémet, majd a második lapot, arra pedig az ananászhabot.
Ananásszal és kevés morzsával díszítsük és tálalás előtt pár órát hagyjuk a hűtőben összeállni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat