2018. február 6.

CSOKOLÁDÉS KALÁCSKOSZORÚ TANGZHONG TECHNIKÁVAL

TangZhong technikával készült csokoládés kalács

Folyamatosan visszatérő vendégem a tangZhong technika, ez már egy hosszú és tartós szerelem köztem és a tangzhong között.
Ez a koszorú ajándékba készült, a lányom egyik barátnőjének. Az ő kívánsága volt a csokoládés töltelék. Én jobban szeretem, ha kis csigáknak tekergetem, de most egy hatalmas csavart koszorú volt a kívánság. 
A receptben szereplő mennyiség 2 koszorúra elegendő, de nálam 1 koszorú és több apró csiguci  készült. 
A blogon már szereplő tangzhong kakaós csigáknál leírtakkal megegyező a készítése, csak a töltelék változott, szárított élesztő helyett friss került bele és a formázásnál, a legvégén hosszában ketté vágtam és megcsavartam a tésztát.
A töltelék hihetetlenül finom lett, szerintem ízben magasan veri a kakaós változatot.
Szeletelésnél minden szelet más és más mintázatot mutat, szóval izgalmas, puha, bársonyos és nagyon, de nagyon finom. 
Mindenképpen próbáljátok ki, vagy így, vagy csigaként.


Hozzávalók

TangZhong

5 dkg liszt
2,5 dl víz

Csokoládés töltelék

2 tojásfehérje
5 dkg liszt
2 dl tej
10 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
1 e.k. kakaó
1 e.k. vaníliakivonat
3 dkg vaj

Tészta

az elkészített tangzhong

70 dkg liszt
10 dkg cukor
1 k.k. só
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
2,3 dl. langyos víz
4 dkg tejpor
4 dkg vaj

1 tojás a lekenéshez



Elkészítés

Érdemes elolvasgatni a hasonló bejegyzéseimet, ott szerepelnek fázisfotók és részletesebb leírások erről a módszerről.
kókuszos Itt, vagy kakaós itt

Tanzhong

TangZhong

Mérd ki az 5 dkg lisztet a 25 dkg vízzel
Egy kis lábasban keverd simára.
Tedd tűzre és folyamatos kevergetés közben kezd el főzni, de ügyelve arra, hogy 65 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklete. Hőmérő hiányában sem kell feladni, amikor fényes és sűrű masszává kezd összeállni, azonnal zárd e alatta a tüzet.
Hagyd, teljesen kihűlni. (előző nap is elkészíthető)

Csokoládés réteg

csokoládés töltelék

A két tojásfehérjét a liszttel és a cukorral keverd simára.
A tejet a kakaóval melegítsd össze.
Amikor elolvadt a kakaó, add hozzá a fehérjés keveréket. Mehet bele a vaníliapaszta, vagy kivonat, ha egyik sincs, akkor vaníliaaroma.
Folyamatosan kevergesd kis lángon, majd tördeld bele a jó minőségű étcsokoládét. 
Addig kevergesd, amíg annyira besűrűsödik, hogy összeáll.
Az elkészült masszában keverd el a hideg vajat.
Kanalazd a sűrű pépet egy zacskóba, lapogasd téglalappá, helyezd egy tálcára, majd süllyeszd a hűtőbe, hogy megszilárduljon. 

Tészta

tészta első nyújtás

Az élesztőt futtasd fel a langyos vízben, 1 k.k. cukor segítségével.
Mérd ki a lisztet -2 dekát vegyél ki, hogy legyen mivel alálisztezni.
Add a liszthez a sót, a tejport, a 2 tojássárgát, a cukrot, a vajat, a lehűtött tangzhongot és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrd rugalmas tésztává. 
Amennyiben nincs tejpor, akkor elhagyható.
Nagyon könnyen kezelhető tészta lesz majd a végeredmény.
Takard le, hagyd a duplájára kelni.

Összeállítás

koszorú sütés előtt

A kipihent, duplájára hízott tésztát fektesd egy enyhén lisztezett felületre és nyújtsd téglalappá.
Vedd elő a kidermedt csokoládés téglalapot, vágd le a tetejéről a nejlont és fordítsd a tészta közepére, majd húzd le a nejlont a másik oldaláról is.
A tészta végeit hajtogasd a csokoládéra, majd a tészta oldalait alaposan nyomogasd össze, nehogy kibújjon a töltelék.
Fordítsd el 90 fokkal, majd nyújtsd ki, megint hajtogasd középre, ismét nyújtsd ki. Majd hajtsd hosszában ketté és ismét nyújtsd ki. Egy hosszú csíkot kell kapnod. Amennyiben nagyon széles, megint hajtsd ketté hosszában. 15-20 cm széles csík legyen a végső.
Fázisfotókat itt találsz, egy régebbi bejegyzésben.
Ezt a csíkot, hosszában vágd ketté. Csavard el, majd két kilisztezett, esetleg sütőpapírral takart kerek tortaformákba fektesd le. Természetesen mind a két csíkkal ugyanezt kell tenni.
Az enyém azért lett kissé bénácska, mert a fele adagot csigáknak tekertem, majd a maradék tésztát feleztem, így két rövidebb csík adott ki egy koszorút, csak egymás raktam őket.
Felvert tojással kend le a tetejét. Pihentesd 15-20 percet.
A sütőt melegítsd elő 175 fok légkeverésre.
Majd tedd a sütőbe és k.b. 30 perc alatt süsd pirosra. Tűpróba használata javasolt.


tangzhong csokoládés kalács



Tangzhong csokis kalács

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...