2018. február 10.

SÜTŐTÖKÖS - MÁKOS NUDLI

sütőtökös-mákos nudli

A lányom kitalálta, hogy nudlit szeretne enni, én pedig készítettem neki. Igaz, nem a szokványos módon, de nagyon klassz lett és ízlett is nekünk. 
Volt itthon egy kisebb sütőtököm és azt gyorsan beleálmodtam.
Nem bonyolult, nem drága, érdemes tenni vele egy próbát, mert tényleg finom. Ami adott neki még egy kis különlegességet, hogy a cukordinnyéből készült dzsembe tunkolgattuk, de a sárgabarack, vagy a szilva is tökéletesen megy hozzá.
A színe gyönyörű, még így is, hogy a végén teljes kiőrlésű lisztet adtam hozzá, mert elfogyott a sima. Azt írom le, ahogy én készítettem, de természetesen sima lisztből is tökéletes.  

sütőtökös-mákos nudli belülről

Hozzávalók
nudli

25 dkg sült sütőtök
65 dkg főtt krumpli
15 dkg tönköly liszt/vagy sima
5 dkg búzadara
5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 t.k. só

sós víz a kifőzéshez

forgatás

20 dkg mák
10 dkg porcukor

tálaláshoz

porcukor

Elkészítés

A sütőtököt kettévágtam, kikapartam a magjait és 200 fokon megsütöttem, majd kikapartam a húsát.
A burgonyákat héjastul megfőztem, majd meghámoztam. 
Egy nagy tálba tettem a krumplit, krumplitörővel pürésítettem.
Hozzáadtam a sütőtököt, megsóztam és liszttel összedolgoztam.
Lisztezett felületre borítottam és hozzáadtam a darát is és tésztává gyúrtam.
Az 5 deka lisztet apránként szórtam hozzá.
Amikor szépen összeállt, egy hosszú hengerré alakítottam, majd felcsíkoztam, lisztezett felületen hosszúkásra sodortam (6 cm).
Lobogó, forró és sós vízben 2-3 perc alatt készre főztem.
A darált mákot összekevertem porcukorral és ebben megforgattam a kifőtt nudlikat.
A tányér közepére kanalaztam a cukordinnye dzsemet és köré pakoltam a nudlikat, porcukorral meghintve tálaltam.




sütőtökös-mákos nudli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...