kolbászos csigák, tangzhong technikával |
Tudjátok, imádom ezt a technikát 😃 Remekül alkalmazható a sós pékáruknál is.
Régen terveztem ezt a kolbászos verzió elkészítését, de csak most jutottam el a kivitelezéséig.
Isteni lett, rekord idő alatt elfogyott. Igazán tökéletes sörkorcsolya, vagy tízórai.
A töltelékkel volt némi dilemmám, nem tudtam eldönteni, hogy krémesebb, vagy darabosabb legyen. A krémesebbel könnyebb dolgozni és szebb a végeredmény, de a rusztikusra pedig jobb ráharapni. Ezért most darabosra hagytam, de a szebb külső érdekében érdemes leturmixolni a tölteléket. Mindenki döntse el, hogy neki mi a szimpatikusabb megoldás.
A tetejére fekete szezámmagot szórtam, de a kömény, vagy a reszelt sajt is tökéletesen illik hozzá, de akkor sem történik semmi, ha nem szórod meg semmivel, csak lekened tojással.
A macerásnak tűnő leírás senkit se tántorítson el az elkészítésétől, mert közel sem annyira bonyolult, mint első elolvasásra gondolná az ember.
Fázisfotókat nem készítettem, de a régebbi tangzhong recepteknél használt leírás alapján készült most is, ezért azok a fotók a segítségedre lesznek.
tangzhong kolbászos csiga |
Hozzávalók
tangzhong
4 dkg liszt
20 dkg víz
tészta
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,6 dl. tej
1 k.k. cukor
2 t.k. só
2 tojássárgája
6 dkg vaj
az elkészült tangzhong
töltelék
40 dkg sütnivaló kolbász
15 dkg főtt burgonya
4 dkg liszt
2 dl tej
2 tojásfehérje
só
bors
füstölt pirospaprika
chili
chili
1 felvert tojás a lekenéshez
fekete szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
tangzhong
A lisztet és a vizet keverd csomómentesre, majd folyamatos kevergetés közben, kis lángon kezd el főzni. Lassan sűrűsödni kezd, amikor a fakanál csíkot húz az edény alján, el is készült, azonnal vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.
tészta
Az élesztőt futtasd fel az 1,6 dl langyos tejben, amihez adtál kevés cukrot is.
A tészta hozzávalóit tedd egy nagy edénybe, vagy deszkára és gyúrd, rugalmas tésztává, természetesen az elkészült és teljesen kihűtött tangzhoggal együtt.
Az elkészült tésztát, tedd egy tálba, fóliázd le és hagyd legalább a duplájára kelni.
töltelék
A kolbászt bontsd ki a bőréből és egy villával nyomkod szét.
Egy serpenyőben pirítsd zsírjára. Nem kell teljesen megsütni, csak annyira, hogy engedje ki a zsírját.
A felkockázott krumplit, főzd puhára, sós vízben, szűrd le, majd pépesítsd.
A 4 dkg lisztet, a 2 tojásfehérjét és a 2 dl tejet keverd simára, majd kezd el főzni.
Amikor sűrűsödni kezd, add hozzá, a zsírjától lecsepegtetett kolbászt és a krumplit.
( amikor a kolbászt hozzáadod a főzethez, akkor tudod leturmixolni, ha a krémesebb változatra vágysz, turmix után még főzd 2 percet.)
( amikor a kolbászt hozzáadod a főzethez, akkor tudod leturmixolni, ha a krémesebb változatra vágysz, turmix után még főzd 2 percet.)
Fűszerezd, sóval, borssal, füstölt, vagy sima pirospaprikával és egy kis csípőssel.
Keverd el, főzd 2-3 percet, majd hagyd langyosra hűlni a masszát.
A kissé lehűlt tölteléket, szedd egy zacskóba, tedd egy tálcára és lapogasd téglaalappá, majd told a hűtőbe 2 órára.
összeállítás
A csodálatosan megkelt tésztát, borítsd a munkafelületre és nyújtsd téglaalappá. Egy akkora tésztára lesz szükség, aminek a közepén elfér a töltelék és a lelógó tésztával be tudod majd bugyolálni.
Helyezd rá a nejlonból kiszabadított, kidermedt tölteléket.
Hajtogasd rá a tésztát, jól nyomkod le a széleit, fordítsd el, majd nyújtsd ki, megint hajtogasd és nyújtsd. Ezt addig csináld, míg egy hosszú, k.b. 15-20 cm széles csíkot kapsz.
Vagy 3-4 cm széles csíkokra csíkozod és csigává feltekered, vagy 5-6 cm széles háromszögekre és kiflinek tekered. Én mind a kétféléből készítettem.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektesd a csigákat.
Egy felvert tojással kend le őket és szórd meg szezámmal, vagy amivel szeretnéd.
A sütőt melegítsd elő 180 fok, légkeverésre.
20 perc alatt szép pirosra sül.
A kakaós csigáknál részletesen leírtam, hogy mi ez a technika, katt. ide
A csodálatosan megkelt tésztát, borítsd a munkafelületre és nyújtsd téglaalappá. Egy akkora tésztára lesz szükség, aminek a közepén elfér a töltelék és a lelógó tésztával be tudod majd bugyolálni.
Helyezd rá a nejlonból kiszabadított, kidermedt tölteléket.
Hajtogasd rá a tésztát, jól nyomkod le a széleit, fordítsd el, majd nyújtsd ki, megint hajtogasd és nyújtsd. Ezt addig csináld, míg egy hosszú, k.b. 15-20 cm széles csíkot kapsz.
Vagy 3-4 cm széles csíkokra csíkozod és csigává feltekered, vagy 5-6 cm széles háromszögekre és kiflinek tekered. Én mind a kétféléből készítettem.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektesd a csigákat.
Egy felvert tojással kend le őket és szórd meg szezámmal, vagy amivel szeretnéd.
A sütőt melegítsd elő 180 fok, légkeverésre.
20 perc alatt szép pirosra sül.
A kakaós csigáknál részletesen leírtam, hogy mi ez a technika, katt. ide
Ismét ezeket a "technikás" finomságokat mutatod csodásak!
VálaszTörlésKöszönöm Éva. Időnként készítek valamit ezzel a technikával, nagyon a szívemhez nőtt :)
TörlésGyönyör a köbön! ❤️❤️❤️
VálaszTörlésÖrülök, ha tetszik Zsuzsa :)
TörlésNagyon finom, köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy sikerült elkészíteni :) Ezt a csigát mi is nagyon szeretjük :)
Törlés