babka |
Mondhatjuk, hogy a kalács mennybemenetele😋 Kalóriabomba, édes, tömény, de hihetetlen finom. Próbáld ki, azután mindig erről a kalácsról fogsz álmodozni.
2 hete itthon fekszem, kikaptam ezt a jó kis Covidot, de nem volt olyan szerencsém, hogy simán megússzam, én inkább egy ideggyulladással megkoronáztam. Úgyhogy semmi sütés-főzés, csak a hanyatt fekve a plafon bámulás jutott. Tegnap már nem bírtam tovább, valamit kellett alkotnom. Szerencsére a munka oroszlán részét a dagasztást, Kitchenaid barátom elvégezte. így nem kellett különösebben megerőltetnem magam.
Ebből a tésztamennyiségből lehet készíteni 2 kisebb babkát, vagy egy ilyen szép nagy koszorút. Beteges módon imádom a koszorúkat, számomra nem volt kérdés a formázás.
Érdemes előző nap bedagasztani a tésztát, a hűtőben kipiheni magát és másnap csak tölteni és sütni kell.
a tölteléket számtalan módon lehet variálni, nálam étcsokoládé és marcipán került bele, de narancs, dió, mogyoró, kardamom, karamell..... bármi mehet bele, ízlés dolga.
Hozzávalók
tészta
55 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
2 db. egész tojás
2 db. tojássárgája
1,5 dl víz
1 csipet só
15 dkg vaj
töltelék
15 dkg étcsokoládé
13 dkg vaj
15 dkg marcipán
1 ek. holland kakaó
1 ek. porcukor
1 marék szeletelt mandula
szirup
1,2 dl víz
10 dkg cukor
2 ek. méz
csokis-marcipános babka |
Elkészítés
Először is az élesztőt futtasd fel kevés langyos, cukros vízben. Mérd az alapanyagokat a keverőtálba, add hozzá a felfuttatott élesztőt és a dagasztóhoroggal dolgozd ki a tésztát.
Tedd egy kiolajozott tálba, fedd le folpackkal és dugd a hűtőbe egy éjszakára, vagy legalább 6 órahosszára.
Egy elég ragacsos és sűrű tésztát kapunk dagasztás után, de ez ne vegye el senki kedvét, ilyennek kell lennie.
töltelék
Kockázd fel az étcsokit és a vajat. Tedd egy hőálló tálkába és vízgőz felett olvaszd össze őket. A megolvasztott keverékhez adjál porcukrot és holland kakaót, keverd simára. A marcipánt tedd a hűtőbe kis időre, amikor megdermed egy nagy lyukú reszelőn reszeld a csokis keverékhez. Tedd félre felhasználásig.
összeállítás
Az alaposan kipihent, megkelt tésztát, lazán dolgozd át és nyújtsd ki egy hatalmas téglaalappá. Kend rá a tölteléket, szórd meg a szeletelt mandulával és csavard fel, mint a bejglit.
Ekkor én kitettem az ajtó elé, hogy egy kicsit megdermedjen, kb. 10 percre. Így feltekerés közben nem folyik összevissza a töltelék.
Ezután hosszában vágd ketté és vágással kifele sodord össze a két csíkot, formázd koszorúvá és nyomkod össze a végeit.
Egy kerek tortaformát vajazzál ki és ültesd bele a süteményt. Érdemes egy kisebb poharat, vagy üveget bealufóliázni és a közepébe tenni, így szép köralakú lesz a koszorú közepe.
Hideg sütőbe dugtam és 180 fok hőlégkeverésre állítottam. 40 perc alatt készre sült.
szirup
Egy lábasba önts vizet, add hozzá a cukrot és a mézet. Nem kell főzni, csak addig melegíteni, amíg összeolvadnak az alapanyagok.
amikor kivetted a sütőből a babkát, azonnal locsold meg az elkészült sziruppal.
Hagyd állni pár órát, hogy minden nedvességet magába szívjon.
Kehülés után gyönyörűen szeletelhető.
babka |
Óh, de szép... egy ilyenhez a tésztát az én barátomra is rábízok! 😀
VálaszTörlésÖrülök, hogy jobban vagy!!
Köszönöm Zsuzsa ❤ lassan, de javulok 😊
Törlés