majdnem flódni |
Ezer éve tervezem, hogy sütök Flódnit. Karácsony előtt bevásároltam hozzá, aztán úgy alakult, hogy csak 23.-án voltam itthon, így egy nap alatt kellett mindent megsütni, megfőzni, ráadásul egy jó kis vírus is ledöntött, így elmaradt. Nem baj, majd szilveszterre is jól jön ez a finom sütike. Igen ám, de ember tervez..., 30.án berendeltek 24 órázni, így 31.- én teljes kómában, hulla fáradtan délelőtt hazajöttem és nekiálltam lencsét és kocsonyát főzni. Mivel nagyon készültem a sütésre, ezért a tészta már begyúrva pihent a hűtőben, a töltelékek is készen csücsültek, gondoltam, hogy nagy baj nem lehet belőle, pikk pakk összeállítom és mehet a sütőbe. Kimértem a tésztát, gondosan elosztottam, kinyújtottam és elkezdtem pakolni a rétegeket. Sütő előmelegítve, akarom betenni a sütit, akkor kacsintott rám a konyhapultról a hatalmas üveg szilvalekvár, ami türelmetlenül várta, hogy megkoronázza a flódnimat. Ekkor már nem volt mit tenni, lekvár nélkül ment a sütőbe. Szidtam magam, hogy lehetek ennyire lökött tyúk, de ez nem segített a dolgon. Végül kis tálakban kötött ki a szilvalekvár, amiket a majdnem flódni mellé tettem. Volt jó oldala is, mert így mindenki annyit kanalazott belőle, amennyit gondolt. Süti végül elfogyott.
Megosztom a receptet, ami tökéletes, csak ne felejtsétek ki belőle a szilvalekvárt😆! Jobb, ha kipihenten álltok neki a feladatnak.
Rengeteg receptet elolvastam, de végül
Fűszer és lélek oldalán vadásztam le a receptet, csak a tölteléken változtattam, mert nálam nem került bele mazsola.
Hozzávalók
tészta
60 dkg liszt
20 dkg libazsír
1 csipet só
8 dkg porcukor
2 tojássárgája
1,7 dl hideg fehérbor
diótöltelék
30 dkg dió
1 narancs reszelt héja
15 dkg cukor
1,5 dl víz
máktöltelék
30 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk. fahéj
1,5 dl víz
almatöltelék
1,2 kg alma
2 tk. fahéj
4-5 db. szegfűszeg
1,5 dl. fehérbor
2 ek. cukor
1 ek. zsemlemorzsa
1 nagy üveg szilvalekvár
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés
Szerencsére nem egyszerre kell minden folyamatot megcsinálni. Egy nappal a sütés előtt kell a tésztát begyúrni és a töltelékeket elkészíteni.
Tedd egy keverőtálba a tészta összes hozzávalóját és a dagasztóhorog segítségével pillanatok alatt összeáll. Kézzel is gyorsan összeáll, nem kell sokáig gyúrmázni. Tedd egy folpackba az elkészült tésztát és helyezd a hűtőbe. Vagy mérd le, osszad 5 egyenlő részre és nyújtsd tepsiméretűre. Sütőpapírral elválasztva tedd egymásra a lapokat és így hűtsd le.
Reszeld le nagy lyukú reszelőn a megtisztított almákat. Öntsd fel borral, ízesítsd szegfűszeggel, cukorral és fahéjjal. Pár percig forrald össze, majd öntsd egy szűrőbe és hagyd lecsepegni. Végül tedd egy dobozba, keverj hozzá egy evőkanálnyi zsemlemorzsát és told a hűtőbe.
A máktöltelékhez tedd egy kis lábasba a mákot, cukrot, vizet, fahéjat és reszelt citromhéjat. Főzd pár percig, ha szükséges 1 kanál vízzel hígíthatod, majd lehűlés után ő is bújhat a hűtőbe.
Ugyanígy járj el a diótölteléknél is. Tedd a darált diót egy lábasba, add hozzá az ízesítőket, főzd 3-4 percet és hagyd lehűlni, majd irány a hűtő.
Másnap jön az összeállítás.
Végy elő egy 25 x 22 centis tepsit, ami legalább 6-7 cm magas. 1-2 centi differencia nem számít, de a mélysége legyen meg, mert magas lesz a flódni.
Tedd víz alá a sütőpapírt, alaposan vizezd be, majd csavard ki és igazítsd be a tepsibe. Ezzel a módszerrel könnyen ki tudod bélelni a tepsit, azonnal formára igazítható a sütőpapír.
Helyezd le az első tésztaréteget, majd simítsd rá a diós réteget. Egy habkártya segítségével nagyon szépen el lehet simogatni. Erre jön a következő tészta. Nyomkod le alaposan, majd simítsd rá a mákot. Ezt is egy habkártyával nagyon egyszerű egyenletesen szétoszlatni.
Jöhet a következő tészta és arra az alma, majd megint tészta, amire rákanalazod a jó sűrű házi szilvalekvárt és lezárod az utolsó réteg tésztalappal.
Egy felvert tojással kend le a sütemény tetejét és egy villával húzzál csíkokat bele.
Érdemes fél órára még hűtőbe tenni a tepsit és hidegen tolni a 200 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc után vedd vissza a hőmérsékletet 170 fokra és még 45-50 percig süsd készre.
Miután kivetted a sütőből, hagyd teljesen kihűlni a süteményt. amikor teljesen kihűlt, mehet egy egész napra a hűtőbe, így lesz könnyen szeletelhető és jó állagú a flódni.
Iszonyat súlya van az elkészült sütinek és elég tömény is, így bőven elég belőle egy vékonyka szelet. Hűtőben sokáig eláll.
Nagyon guszta és finom lehet ebből valóban nem lehet sokat enni mert tömény lehet! Az ünnepek alatt volt a lányom szülinapja és elkészítettem a recepted alapján a "Rákóczi túrós tortádat" nagy sikere volt köszi!
VálaszTörlésÉn köszönöm a bizalmadat Éva ❤
TörlésAzért ez egy bonyolult recept sok előkészülettel, nem csoda, ha belezavarodik az ember... szerintem így is csodás. ;-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa❤, de azért bosszant a hülyeségem😊,úgy látszik hülyülök 🤣
Törlés