csokis-karamelles töltött cupcake |
Lányom névnapjára dobtam össze. Van vele egy kis meló, mert kissé túlbonyolítottam, de szerintem nagyon megéri megküzdeni vele. Szuper finom.
Hozzávalók
12 db. muffinhoz
25 dkg liszt
2 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
1/2 kk. só
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
5 cl. étolaj
2,5 dl tej
2 egész tojás
krém
50 dkg Mascarpone
2 dl habtejszín
2 ek, vaníliás cukor
1 dl karamellkrém
5 ek. praliné
1 tk. expressz zselatin
töltelék
karamellkrém
praliné
karamellkrém
25 dkg cukor
2 dl víz
2 kk, étkezési keményítő
praliné
15 dkg cukor
5 szem dió
Elkészítés
Egy tálban keverd el a lisztet, sót, kakaót, cukrot és a sütőport.
Egy edényt tégy oda gőzfürdőnek és a vajat, az étolajat és az étcsokit olvaszd össze fölötte.
Keverd el a két egész tojást és a tejet a langyosra hűlt csokis keverékben, majd a két tál tartalmát egyneműsítsd.
Helyezd a kapszlikat a muffin sütőformáb és fagyiskanállal egyenletesen adagold bele a tésztát.
170 fokon, légkeveréssel süsd készre, kb. 20 perc. Megrepedezik a teteje, amikor
elkészül.
Karamellízáld meg a cukrot, amikor szép borostyánszínű, akkor öntsd fel a keményítővel kikevert hideg vízzel. Hagyd felforrni, majd 3 percig forrald kis lángon. Hagyd kihűlni.
Karamellízáld meg a 15 dkg cukrot is, amikor ez is szép borostyánszínű, dobd bele a diókat és öntsd egy szilikonlapra. Hagyd vékonyan szétfolyni és megdermedni. Végül a megkeményedett diós karamellt törd össze es egy aprítógép segítségével daráld le.
Verd kemény habbá a tejszínt, majd add a szoba hőmérsékletű Mascarponéhoz. Mehet bele a vaníliás cukor, a zselatin és a karamellkrém fele. ( amennyiben hígabb a Mascarpone, akkor több expressz zselatin kell bele) Elektromos habverővel keverd egynemű, sűrű krémmé, majd legvégül egy spatulával keverd el benne a diós karamellőrleményt. Felhasználásig tedd a hűtőbe.
Az elkészült és teljesen kihűlt muffinok közepébe készíts egy-egy lyukat, mondjuk egy almamagozóval. Minden lyukba tölts egy teáskanálnyi karamellt és pralinét, majd tuszkold vissza a kiemelt tésztadarabot.
Töltsd a krémet egy habzsákba és vastag csillagcső segítségével díszítsd meg a tortácskákat.
Csodásan néz ki , a receptet olvasva csakis finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Éva❤, nagyon finom volt.
Törlés