2022. március 21.

CSOKIS-KARAMELLES TÖLTÖTT CUPCAKE

 

csokis-karamelles töltött cupcake


Lányom névnapjára dobtam össze. Van vele egy kis meló, mert kissé túlbonyolítottam, de szerintem nagyon megéri megküzdeni vele. Szuper finom.

Hozzávalók
12 db. muffinhoz

25 dkg liszt
2 ek. kak
1 cs. sütőpor
1/2 kk. só
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
5 cl. étolaj
2,5 dl tej
2 egész tojás

krém

50 dkg Mascarpone
2 dl habtejszín
2 ek, vaníliás cukor 
1 dl karamellkrém
5 ek. praliné
1 tk. expressz zselatin

töltelék

karamellkrém
praliné

karamellkrém

25 dkg cukor
2 dl víz
2 kk, étkezési keményítő

praliné

15 dkg cukor
5 szem dió 



Elkészítés

Egy tálban keverd el a lisztet, sót, kakaót, cukrot és a sütőport.
Egy edényt tégy oda gőzfürdőnek és a vajat, az étolajat és az étcsokit olvaszd össze fölötte.
Keverd el a két egész tojást és a tejet a langyosrhűlt csokis keverékben, majd a két tál tartalmát egyneműsítsd. 
Helyezd a kapszlikat a muffin sütőformáb és fagyiskanállal egyenletesen adagold bele a tésztát.
170 fokon, légkeveréssel süsd készre, kb. 20 perc. Megrepedezik a teteje, amikor 
elkészül.

Karamellízáld meg a cukrot, amikor szép borostyánszínű, akkor öntsd fel a keményítővel kikevert hideg vízzel. Hagyd felforrni, majd 3 percig forrald kis lángon. Hagyd kihűlni.

Karamellízáld meg a 15 dkg cukrot is, amikor ez is szép borostyánszínű, dobd bele a diókat és öntsd egy szilikonlapra. Hagyd vékonyan szétfolyni és megdermedni. Végül a megkeményedett diós karamellt törd össze es egy aprítógép segítségével daráld le.

Verd kemény habbá a tejszínt, majd add a szoba hőmérsékletű Mascarponéhoz. Mehet bele a vaníliás cukor, a zselatin és a karamellkrém fele. ( amennyiben hígabb a Mascarpone, akkor több expressz zselatin kell bele) Elektromos habverővel keverd egynemű, sűrű krémmé, majd legvégül egy spatulával keverd el benne a diós karamellőrleményt. Felhasználásig tedd a hűtőbe.
Az elkészült és teljesen kihűlt muffinok közepébe készíts egy-egy lyukat, mondjuk egy almamagozóval. Minden lyukba tölts egy teáskanálnyi karamellt és pralinét, majd tuszkold vissza kiemelt tésztadarabot.
Töltsd a krémet egy habzsákba és vastag csillagcső segítségével díszítsd meg a tortácskákat.






2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...