2022. április 18.

MÁKOS-MARCIPÁNOS BABKA

 

mákos-marcipános babka

Volt már egy babka itt az oldalamon, amit nagyon szerettünk, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy lehet ezt még tovább fokozni. És igen, lehet😀.
Ez a mákos-marcipános kombó, nekem a fejlövésem, mert imádom. No de a babka ezzel az ízesítéssel felülmúlta az elképzelésemet. Szerintem zseniális.
Tudtam, hogy a marcipánnal valamit tennem kell, hogy ne nyomja el a mák íze. Az előző csokis-marcipánosnál megtapasztaltam, hogy egy lapnak kinyújtva nem tud érvényesülni. Ezért borsószem nagyságú gombóckákat készítettem a marcipánmasszából és ezeket a golyókat tettem a mákréteg tetejére. Megérte az időt tölteni a gombóckákkal, mert így valóban érvényesült a marcipán.

Hozzávalók

tészta

55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db. egész tojás
2 tojássárgája
15 dkg vaj
1,5 dl. víz
1,5 tasak szárított élesztő
1 csipet só

töltelék

25 dkg. darált mák
10 dkg cukor
1 tk. fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1,5 dl víz
5 dkg vaj
25 dkg marcipánmassza

szirup

1,2 dl víz
10 dkg cukor
2-3 ek. méz


Elkészítés

Előző nap érdemes elkészíteni a tésztát és a tölteléket is, így van ideje kipihenni magát a tésztának és nekünk is. Másnap marad a töltés, formázás és sütés.
A tészta hozzávalóit tedd a dagasztógépbe és dagaszd ki. Jobb géppel készíteni, mint kézzel, mert egy elég ragacsos tészta a végeredmény. 
az elkészült tésztát tedd egy kiolajozott tálba és fóliával zárd le, mehet a hűtőbe egy napra.
a mákot, cukrot, fahéjat, reszelt citromhéjat tedd egy kis lábasba, öntsd fel kevés vízzel és főzd addig, míg jól besűrűsödik, legvégül keverd el benne a vajat, kihülés után fóliázd le és mehet ő is a hűtőbe.
Másnap lazán gyúrd át a tésztát, majd nyújtsd egy nagy téglalappá. Kend meg a mákkal. Golyózd ki a marcipánt és szórd szét a golyókat a mákon.
Tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit, középen, hosszában vágd ketté egy éles késsel, majd fordítsd kifelé a vágott oldalát és lazán sodord össze, formázd koszorúnak, a két végét dolgozd össze és egy 24 centis, kivajazott tortaformába ültesd bele. Tégy a közepébe egy alufóliába tekert kis üveget vagy poharat, hogy szép formát kapjon a koszorú közepe is.
Megszórtam kevés szeletelt mandulával, de ez elhagyható.
Told a hideg sütőbe, állítsd be 180 fok, légkeverés, 40 percre.
Közben készítsd el a szirupot. Egy lábasba tedd a vizet, cukrot és mézet, főzd 2-3 percet és el is készült.
Amikor kivetted a sütőből az elkészült babkát, azonnal locsold meg a sziruppal. Hagyd, hogy beszívja a szirupot és kihűljön.
Jó étvágyat hozzá💗


mákos-marcipános babka



2 megjegyzés:

  1. Csodás a látvány, de gondolom az íze is nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez valami isteni finomra sikeredett 😊 köszönöm Éva❤

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...