2014. május 10.

TIRAMISU MARCIPÁNNAL TOJÁSMENTES KRÉMMEL KÉSZÍTVE

mandulás tiramisu tojás nélkül

 A tiramisut szinte mindenki szereti és az elkészítése sem okoz nagy problémát senkinek sem és valljuk be, nehéz hibázni vele.
Nekem a fő gondom az eredeti recepttel, hogy nyers tojást kell elkeverni a mascarponével. Nálam ez nem jön be igazán, ezért ez kimarad belőle, de egy igen finom krémet kapunk így is, ami stabilan megáll és felveszi bármelyik eredeti recepttel a versenyt. Isteni finom, könnyű, nem túl édes - egyszerűen képtelenség abbahagyni az evését. Mondanom sem kell, rekord idő alatt elfogyott. Aki nem akar cukrot használni, annak ajánlom, hogy lehet kapni nyírfacukrot porítva, így a darálással sem kell már bajlódni.

Hozzávalók

25 dkg babapiskóta
50 dkg Mascarpone
20 dkg krémtúró v. kimért krémsajt
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
3 dl fekete kávé
1 dl Amaretto likőr
10 dkg marcipánmassza
3 evőkanál cukor, xilit v. édesítő
cukrozatlan kakaó a szóráshoz


Elkészítés

Egy számunkra szimpatikus formájú edényt béleljünk ki fóliával, ügyelve arra, hogy bőséggel túllógjon a széleken.
A krémhez verjük kemény habbá a habtejszínt egy habfixáló segítségével.
A mascarponét keverjük el a cukorral és a krémtúróval. Nálam azért került bele a krémtúró, mert csak 50 dkg mascarpone volt itthon, de így utólag azt kell, hogy mondjam, remek ötlet volt. Természetesen kihagyható és csak a mascarpone-val is elkészíthető.
Keverjünk hozzá fél deci Amaretto likőrt.
A marcipánból gyúrjunk apró golyócskákat. Ezeket a golyókat keverjük el a krémben. Párat hagyjunk meg díszítésnek.
Főzzünk egy jó erős feketét, öntsük egy tálkába, majd Amaretto likőrrel vegyítsük el.
A babapiskótákat egyenként mártsuk ebbe a folyadékba. Ne áztassuk, csak az egyik felét érintsük bele.
 A formánkat pakoljuk végig ezzel a piskótával.
A piskótaréteget vastagon borítsuk be a krémmel.
A következő sor piskótát szintén mártogassuk a kávéba és az alsó sorral ellentétes irányban pakoljuk a krémre.
Ezt a réteget is borítsuk be a krémmel, majd újabb ellentétes irányban fektetett, mártogatott piskóta jön. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg tart az alapanyag.
Nekem 3 sor piskóta került a tálkámba.
A tetejét is alaposan borítsuk be a krémmel.
A maradék kávéval meglocsolgattam a tetejét, még maradt 3 piskótám, azt ferdén rátettem díszítésnek.
 A fóliával jól borítsuk be és a hűtőben hagyjuk 1 napig összeérni.
Másnap a fólia segítségével könnyen kiemelhető a süti a formából. A tetejét hintsük meg jó minőségű kakaóval, szórjuk rá a marcipángolyókat.
Szépen szeletelhető.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat