2014. május 28.

ZSÁLYÁS KOLBÁSZOS TÚRÓVAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK RÁNTVA ZÖLD FŰSZERES ÚJBURGONYÁVAL


Ritkán készítek rántott dolgokat, most is komoly dilemma volt számomra, hogy panírozzak vagy csak sütőben süssem, aztán a panír mellett döntöttem. Nagyon finom volt, de szerintem fél óra pepecselést megspórolhattam volna, ha fokhagymás tejföllel nyakon öntöm és simán megsütöm a sütőben. Az az igazság, hogy nem szeretem a kelleténél több munkával járó ételeket elkészíteni. Néha azért belefér.

Hozzávalók

töltött gomba

75 dkg nagyobb gomba (12 db nálam)
25 dkg tehéntúró
8-10 dkg füstölt kolbász
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 csokor snidling
1/2 csokor petrezselyem
5 dkg reszelt sajt
6 zsályalevél
1/2 k.k. só
1/2 k.k. bors
1/4 k.k. őrölt chili

panír

zsemlemorzsa
liszt
tojás

köret

1 kg újburgonya
1 csokor petrezselyem
6-8 zsályalevél
1/2 csokor snidling

3-4 kanál étolaj

tartár

1 dl majonéz
2,5 dl tejföl
1/2 k.k. só
1/2 k.k. bors
1 t.k. édesítő
1 öntet fehérbor
2 k.k. dijoni mustár
1/2 csokor snidling



Elkészítés

A gombákat tisztítsuk meg és a szárát tegyük félre.
Egy kiskanál segítségével óvatosan kaparjuk ki a kalapok belsejéből a barna lemezkéket.
Sózzuk be és tegyük félre.
Töltelék: a kolbászt vágjuk apró kockákra és pirítsuk meg.
A túrót tegyük egy tálba.
A megsült kolbászt szűrjük le és  tegyük a túróhoz.
A gomba szárait szintén vágjuk apróra és a kisült kolbászzsíron fonnyasszuk meg. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés szárított zsályával is hintsük meg, majd ezt is adjuk a túróhoz.
Az újhagymát, snidlinget, petrezselymet és friss zsályát aprítsuk fel és alaposan keverjük el a túrós töltelékben, reszeljünk bele finom sajtot is. Só, bors, pici csili segítségével adjuk meg a végső ízt a tölteléknek.
A gombákat teljesen töltsük meg a töltelékkel, majd óvatosan panírozzuk be, először lisztbe, majd tojásba és legvégül zsemlemorzsában forgassuk meg.
Bő olajban közepes lángon süssük készre. Érdemes az első oldalát fedő alatt megsütni, így biztos, hogy nem marad nyers a gomba.
Az újburgonyát mossuk meg, vágjuk vastag karikákra és egy tapadásmentes nagy serpenyőben pár kanál olaj kíséretében tegyük tűzre. Sózzuk meg, fedjük le és 10-15 perc alatt pároljuk majdnem készre. Ekkor az összes zöld fűszert aprítsuk fel és zúdítsuk a burgonyára. Fedő nélkül, nagy lángon kicsit pirítsuk át.
A tartár hozzávalóit egy habverővel keverjük el, ízesítsük ízlésünknek megfelelően.
Jó étvágyat :)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...