2014. május 15.

KÓKUSZOS BROKKOLIKRÉMLEVES, ROSTON SÜLT TŐKEHAL KOLBÁSZOS GARNÉLARAGUVAL egészséges és finom menüajánlat a Food Revolution Day alkalmából


Jamie Oliver hívta életre ezt a mozgalmat, amit nevezhetünk Gasztroforradalomnak is. Célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Ne vegyünk kész vagy félkészételeket, amik hemzsegnek a cukortól, ízfokozóktól és tartósítószerektől - hanem jó minőségű alapanyagokból készítsük el otthon az ételeket, hiszen főzni könnyű és szórakoztató. 
Én ugyanezt vallom, így egyértelmű volt számomra, hogy szerény blogocskámmal én is támogatom ezt a remek kezdeményezést.
Egy egészséges, mondhatni diétás menüt készítettem erre a jeles alkalomra. Az összetevők lehet kicsit meghökkentőek lesznek első olvasásra, de ez ne riasszon el senkit se.  Mind a két étel percek alatt összedobható, simán beleillik a 15 perces menükbe. Finomak és laktatóak, garantáltan tele lesz a pocak az elfogyasztásuk után és nem nem kell rettegni a fölösleges kalóriáktól és a káros adalékanyagoktól.
Sajnos nagyon rosszul időzítettem az ételek elkészítését, mert folyamatosan szakad az eső, szürkeség és szélvihar uralkodik és ilyen körülmények között képtelenség befotózni az ételeket. Így nagy bánatomra a fotók silányak lettek, de higgyétek el, az ízükkel nem volt semmi probléma és a megálmodott desszertet el sem készítettem.

Kókuszos brokkolikrémleves

Kókuszos, pikáns brokkolikrémleves

Hozzávalók

1 brokkoli
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ecetes torma
1 k.k. szárított chili
1/2 k.k. római kömény
1/2 citrom leve
2 szál újhagyma
1 doboz kókusztej
só, bors ízlés szerint
2-3 dl víz
1 öntet száraz fehérbor
1 csokor snidling
szeletelt mandula


Elkészítés

A brokkolit szedjük rózsáira, a szárát vékonyan karikázzuk fel. Tegyük annyi vízbe, hogy pont ellepje, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, a felkarikázott fokhagymát. A vizet ízesítsük sóval, chili-vel, köménnyel, fokhagymával és főzzük meg a brokkolit. Amikor megpuhult,(nem kell szétfőzni!) öntsük fel a kókusztejjel és turmixoljuk krémesre. Tegyük vissza a tűzre, adjunk hozzá egy kanál tormát, egy öntet fehérbort, facsarjuk bele a fél citrom levét, egyet forraljunk rajta és kész. 
Az elkészült levesbe aprítsunk 1 csokor snidlinget és pirítsunk a tetejére szeletelt mandulát.

Roston tőkehal kolbászos garnélaraguval

roston sült tőkehal kolbászos garnélaraguval

Hozzávalók

4 szelet tőkehalfilé
10 dkg koktélrák
15 dkg tisztított garnéla
6 dkg füstölt kolbász
1,5 dl sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 öntet balzsamecet
1 k.k. cukor v. édesítő
1 t.k. koriandermag
1 k.k. szárított oregánó
1 dl víz
1 dl kókusztej
1 öntet száraz fehérbor
bors
Cayenne bors
2 e.k. olívaolaj
friss koriander



Elkészítés

A koriandermagokat törjük meg egy mozsárban majd pirítsuk meg. Egy másik serpenyőben süssük meg a felkockázott kolbászt. Amikor érezzük a koriander illatát, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, hígítsuk fel vízzel  és adjuk hozzá a fűszereket és a megsütött kolbászt. A fokhagymát reszeljük bele és forraljuk össze. 
Adjuk a szószhoz a rákokat. Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk meg a pikánsságát a csiliszósszal, pici cukorral, balzsamecettel és egy öntet fehérborral. 2 perc forralás elég neki, nem szabad túlfőzni a rákokat. Amikor elkészült a zöldhagymát vágjuk apróra és keverjük el a raguban. Akinek van friss koriandere bőven hintse meg vele, sajnos nálam elfogyott, így került rá az oregánó. 
A halakat sózzuk, borsozzuk, dörzsöljük be reszelt fokhagymával és egy tapadásmentes forró serpenyőben  pár perc alatt süssük készre.
Tálaláskor locsoljuk meg a halat a raguval és egy kis tálkában külön is adhatunk mellé.


A mozgalom Facebook oldalán találtok sok információt ITT.

Az ország több nagyvárosában színes programokon vehettek részt.
Íme egy kis ízelítő:


2 megjegyzés:

  1. Kókusz és brokkoli...Izgalmas lehet. A halat szeretem, úgy hogy bármilyen formában jöhet! Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszta :) Igen, izgi a kókuszos brokkoli. Először nem volt finom, de aztán a bor, citrom és chili csodát tett vele. A halnak nagy sikere volt, még a gyerek is jóízűen falatozta :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...