fényezett csirkeszárnyak |
Olcsósága ellenére ez egyik legfinomabb része a csirkének a szárnya. Nem egy elegáns fogás, mert kézzel kell enni és elég maszatolós, de remek kísérője egy csevegős, borozgatós estének, csak adjunk hozzá jó sok szalvétát.
Rengeted fűszer került a pácba, sőt még sütés után is kapott egy réteg ízt.
Hozzávalók
1,5 kg csirkeszárny
páchoz
1 dl olíva
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 k.k. méz
1 e.k. magos mustár
2 e.k. csiliszósz
1, 5 e.k. Worcester szósz
1 t.k. gyömbér
1 t.k. őrölt színes bors
mázhoz
1 dl méz
3 e.k. csiliszósz
pár csepp citromlé
1 csokor snidling
burgonyapüré
1 kg burgonya
5-6 dkg vaj
1-2 dl tej
só
mentás uborka
2 kígyóuborka
só
2 gerezd fokhagyma
6 mentalevél
1/2 t.k. szárított oregánó
friss oregánó
3 dl sűrű tejföl
Elkészítés
A szárnyakat az egyik porcnál vágjuk ketté. Aki akarja csapja le a kiálló végét, én nem tettem, mert tök jó elrágcsálni.
A páchoz valókat keverjük el egy nagy tálban, reszeljük bele a fokhagymát. A szárnyakat forgassuk bele és hagyjuk állni legalább egy órát, de nem kell visszatenni már a hűtőbe.
A mézet keverjük el a csiliszósszal és pár csepp citromlével ez lesz a máz.
Borítsuk egy kiolajozott nagy tepsibe, alaposan sózzuk meg, fóliázzuk le és süssük 180 fokon legalább fél órát, majd vegyük le a fóliát, egyszer forgassuk át a húst és süssük pirosra.
Amikor szép színt kaptak, egy ecset segítségével kenjük be a mázzal és dugjuk vissza 5 percre a forró sütőbe.
Az elkészült húst, megint kenjük be a mázzal, szórjuk meg gazdagon a felaprított snidlinggel, ami szépen rátapad majd.
Az uborkát reszeljük le egy káposztareszelőn. Sózzuk be, hagyjuk 10 percet állni, majd a alaposan facsarjuk ki a levét.
Egy tálkába öntsük a sűrű tejfölt, reszeljük bele a fokhagymát. Aprítsuk bele a finomra vágott friss mentát és a szárított oregánót. Ebbe a keverékbe tegyük a szárazra facsart uborkát, keverjük össze, friss zöldekkel szórjuk meg és fogyasztásig hagyjuk a hűtőben.
A burgonyát főzzük puhára, törjük össze, keverjük el benne a vajat és adjunk hozzá annyi meleg tejet, hogy megfelelő állagú legyen a pürénk. Sóval, esetleg kevés szerecsendióval ízesítsük. Végén snidlinggel szórjuk meg.
Juj........csorog a nyálam. Imádolom a csirkeszárnyat,
VálaszTörlésAkkor már ketten vagyunk :)
TörlésCsatlakozom, nagyon-nagyon guszta, én is megéheztem a képek láttán! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka :)
Törlés