A Blogkóstoló 7. fordulójának háziasszonya Vikvi Az Anyuci készítenél ...blog szerzője, Rebarbara Napfény és Fűszer című blogját sorsolta ki számomra. Nézelődtem és megakadt a szemem ezen a csinos kalácson. Ezer éve nem készítettem semmiféle kalácsot, a kelt tésztákat pedig nagyon szeretem így sokat nem gondolkoztam, inkább elkészítettem. Később láttam, hogy Rebarbara Limarától kölcsönözte az alapötletet, így mind a kettőjüknek hatalmas köszönet ezért a csodás receptért. Természetesen nem is én lennék, ha nem változtatok kicsit a recepten. Remélem nem bántok meg vele senkit, mert fantasztikus végeredmény született. A legközelebbi készítésnél dupla adag marcipánt használnék és a felét a tésztába gyúrnám:)
Az eredeti receptet ITT olvashatjátok
Hozzávalók
45 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
3 evőkanál nyírfacukor
1 vaníliás cukor
2 tojás
8 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 marék szeletelt mandula a tetejére
5 dkg marcipán a tetejére v. a tésztába
Meggyöntet
1 üveg meggybefőtt
4 szegfűszeg
1 kk fahéj
3-4 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
2 kk keményítő
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk a cukros tejbe és hagyjuk felfutni. A többi hozzávalót tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a a felfuttatott élesztőt és alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Könnyen, gyorsan összeáll. Takarjuk le és hagyjuk 40 percet pihenni.
A meggy levét öntsük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, fűszereket és kevés citromlevet és forraljuk össze. A keményítőt picike vízzel keverjük simára és sűrítsük be az öntetet. Hagyjuk hűlni.
A megkelt tésztát lazán gyúrjuk át és tegyük egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába (nagyobb), nyomkodjuk el egyenletesen és pihentessük megint legalább 20 percet. Körkörösen képezzünk bemélyedéseket, ahová a meggyet önteni fogjuk. Lehet egy lisztezett kanálvéggel, de én különböző méretű üvegtálakat nyomtam bele. A vájatokat töltsük meg reszelt marcipánnal és a meggyszósszal, és sűrűn rakjuk ki a meggyszemekkel, majd szórjuk rá a mandulát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük 30 perc alatt készre. 15 perc elteltével sütőpapírral fedjük le a tetejét, hogy ne piruljon nagyon.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük 30 perc alatt készre. 15 perc elteltével sütőpapírral fedjük le a tetejét, hogy ne piruljon nagyon.
Érdemes kipróbálni!
Guszta nagyon és finom lehet. A napokban készítettem kuglófot, de már megint eltudnék képzelni egy szeletkét ebből a finomságból!
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Én még készítettem külön meggyöntetet hozzá és úgy igazán tökéletes volt:)
TörlésÖrülök,hogy találtál kedvedre valót :) Szép és guszta lett a Tied!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Rebarbara! Öröm volt nálad nézelődni:)
VálaszTörlésA legközelebbi, dupla marcipános verzióra remélem meghívsz engem is! ;-)))
VálaszTörlésNaná, hogy meghívlak Zsuzsa:)))
TörlésMennék én is Zsuzsával a dupla marcipánosra, nagyon-nagyon fincsi lehet, csoda guszta! :) Szuper választás! :)
VálaszTörlésPersze Hankka a dupla marcipánosra te is a vendégem vagy Zsuzsával együtt:))))
TörlésNagyon szép kalács, és biztos, hogy nagyon finom is.
VálaszTörlésNagyon köszönöm Gabriella! Valóban nagyon finom:)
TörlésNagyon jól sikerült a meggyes-marcipános kalácsod, és biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Marisz, tényleg nagyon jól sikerült. Szép magas és könnyű volt a tésztája.
Törlés