2013. február 10.

FISH AND CHIPS

fish and chips

Ezt a finom halacskát nagyon imádjuk a lánnyal. Ritkán készül, mert rendesen beillatosítja a lakást a krumpli és halsütés, de egyszer- egyszer kénytelen vagyok vállalni szag ide szag oda. Az angolok zöldborsópürével fogyasztják, de nekem pórés tartárral és paradicsomsalátával sokkal inkább bejön. Gyorsan elkészül és remek megoldás a maradék sör hasznosítására. Friss tőkehalból készítettem, de a fagyasztott is tökéletes erre a célra.

Hozzávalók

60 dkg tőkehalfilé
80 dkg burgonya
4-5 evőkanál liszt
1 tojás
1,5 dl sör
bors
2 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
pár karika póréhagyma
1 kk magos mustár
1 kk nyírfacukor
pár csepp citrom
olaj a sütéshez

fish and chips

 Elkészítés

A halacskát sózzuk be, majd vágjuk kisebb olyan 5 cm-s darabokra és papírtörlővel szárítgassuk meg. 
A tésztához üssünk fel egy tojást, adjuk hozzá a lisztet, pici sót és borsot. Keverjük el és közben adagoljuk hozzá a sört. Addig adagoljuk a sört, amíg egy nem túl híg, de nem is sűrű masszát kapunk, amikor szépen bevonja a kanalat már jó.
Az öntethez a  tejfölt majonézzel és magos mustárral összedolgozunk, ízesítjük még sóval, borssal, cukorral és pár csepp citrommal. A pórét apróra vágjuk és hozzákeverjük.
A burgonyát megtisztítjuk, nagy gerezdekre vágjuk sós vízben pár percig főzzük  (nem kell teljesen puhára, mert akkor széteshet). Leszűrjük, és papírtörlővel megszárítgatjuk.
Két serpenyőben olajat hevítünk vagy bekapcsoljuk az olajsütőt. Az egyikben ropogósra sütjük a burgonyát. 
A halacskákat bemártogatjuk a sörtésztába és a másik serpenyőben aranybarnára sütjük.
Nálam paradicsomsaláta is készült hozzá. Pakoljunk mindent egy kupacba, adjunk mellé még citromot és lakmározzon mindenki kedvére.
Imádtam:)



4 megjegyzés:

  1. Ritkán eszünk halat, de ebben a formában és ilyen ízgazdag körettel bármikor jöhet! :)

    VálaszTörlés
  2. Tudod Hankka nálunk se túl gyakori vendég a halacska, de havonta egyszer- kétszer tányérra kerül. Ebben a formában szerintem mindenki szívesen elfogyasztja:)

    VálaszTörlés
  3. A sült krumpli a gyengém:-) Csak úgy magában, de a halacskát is szívesen megenném hozzá. Hogy maradék sör? Olyan nálunk nincs, nyaranta, "sörszezonban" Férjem gondoskodik róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Gerdi az sem baj, ha nincs maradék sör:) Fel kell bontani egyet tészta elkészítéséhez a többi pedig jól csúszik a halacskához:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...