2018. november 19.

LILA SZILVALEKVÁROS-MÁLNÁS GOMBÓCOK

lila szilvás gombóc

Volt még pár darab édes, lila burgonyám, abból készültek ezek a meseszép gombócok.
Nagyon egészséges, enyhe ízű, érdemes próbálkozni vele.
Házi szilvalekvár és egy nagy szem málna került mindegyik közepébe.
Érdemes játszadozni a színes zöldségekkel, mert mesés dolgok kerekedhetnek ki belőlük, legalábbis én nagyon élvezem. Mindig ámulatba ejt, hogy a természet ilyen csodálatos színeket tud produkálni.
Az íze teljesen megegyezik a hagyományos gombócéval, csak a színe elvetemült.
Nyilván vannak olyanok, akiket ez riaszt, azok hagyják figyelmen kívül ezt a bejegyzést, de azok, akik -hozzám hasonlóan- imádnak játszadozni az ételekkel, ők készítsék el, biztos, hogy sikere lesz.

Elfogyott itthon a tojás, nem került bele, de nem is hiányzott belőle.

A lila édesburgonyát ázsiai élelmiszerüzletekben lehet megvásárolni, legalábbis én ott szoktam, 900-1000 Ft/kg.

lila szilvás-málnás gombóc

Hozzávalók

gombóc

40 dkg lila édesburgonya
20 dkg sárga burgonya (nem édes, hanem a szétfőlős sima)
k.b. 15-20 dkg. liszt
1 púpos e.k. libazsír
1 kisebb üveg szilvalekvár
1 maréknyi fagyasztott málna

1 l. víz
2 t.k. só

morzsa

3 e.k. étolaj
1 nagy marék zsemlemorzsa
1 t.k. fahéj

porcukor a szóráshoz


Elkészítés

Tisztítsd meg a burgonyákat, kockázd fel, öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje és tedd fel a tűzre, majd sózd meg. Főzd, teljesen puhára.
Az elkészült burgonyát szűrd le és alaposan csepegtesd le. 
( annyit jegyeznék meg, hogy csodás színe van a főzőlének, érdemes leszűrni, félretenni és hasznosítani)
A megszáradt, langyos krumplit alaposan pépesítsd össze, hogy egynemű egyen.
Apránként adagold hozzá a lisztet, tedd hozzá a libazsírt és kezd el összegyúrni.
Jól formázható, puha, de nem szakadozó tésztát kell kapni.
A készre gyúrt tésztát fektesd lisztezett felületre és nyújtsd téglalapra.
Vágd fel 7-8 centis négyzetekre.
A négyzetek közepébe tégy 1-1 teáskanálnyi, sűrű szilvalekvárt, amiknek a közepébe nyomj 1-1 málnaszemet.
Csipked össze a széleit és formázd őket gombócokká. 
Lobogó, sós vízben főzd készre. Célszerű egy szűrőlapát segítségével a vízbe helyezni a gombócokat.
Amikor a víz tetejére felbuknak a gombócok, akkor készek.
Amíg főlnek a gombóckák, addig készítsd el a morzsát.
Tégy olajat egy serpenyőbe, szórd rá a morzsát, pirítsd aranybarnára, szórd meg a fahéjjal.
A kifőtt gombócokat helyezd a morzsára, görgesd őket meg benne, helyezd tányérra és alaposan porcukrozd meg.

lila édesburgonyából készült szilvás gombóc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...