Ez a fogás igazán ízletes, egészséges és egyszerű elkészíteni is, de az igazsághoz tartozik, hogy nem a legolcsóbb mulatság, Főleg így, hogy majd 1 kilós darabot sütöttem meg egészben, de ezzel megoldódott a másnapi halfasírt is. No, de néha kijár az embernek egy kis kényeztetés.
Hozzávalók
személyenként 20 dkg harcsasteak v. kedvünkre való halacska
páchoz
2 evőkanál aprított petrezselyem
1 evőkanál aprított oregánó
1 t.k. friss kapor
1 evőkanál aprított friss bazsalikom
1 citrom reszelt héja
1 t.k. durvára vágott bors
kevés chili
1 gerezd fokhagyma
rákhoz
40 dkg 16/20 - as garnéla
1/2 dl. extra szűz olíva
1-2 evőkanál fehérbor
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
1 csipet chili
kevés bors és só
1/2 k.k. reszelt citromhéj
1 csipet só
1 csipet füstölt paprika
1 paradicsom
Elkészítés
A zöld fűszereket kevés olajjal aprítóban pépesítsük. Reszeljünk hozzá citromhéjat, fokhagymát, borsozzuk.
A halacskát sózzuk és borsozzuk, majd kenjük be a páccal és pihentessük a hűtőben 1-2 órát.
A bepácolt halat fektessük egy kiolajozott tepsire, dobáljunk mellé pár gerezd fokhagymát, locsoljunk a tetejére kevés olívát, fóliázzuk le és 180 fokos sütőbe süssük 15 percet, majd vegyük le a fóliát és pirítsunk rá egy kicsit, (ha szeletekben készítjük, akkor elég egy serpenyőben megsütni, nem kell a sütő),
A fokhagymát szeleteljük fel vékonyra.
Öntsünk bőséggel olívát egy serpenyőbe, tegyük bele a szeletelt fokhagymát és a chili-t. Óvatosan hevítsük, (ne legyen nagyon forró!) mert könnyen megég a fokhagyma!
Pár másodperc után adjuk hozzá a garnélát, forgassuk át a serpenyőben, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés füstölt paprikát, ízesítsük még kevéske fehérborral, majd facsarjunk rá citromlevet. Nagy lángon 2 perc alatt elkészül. Amikor szép rózsaszín lett a garnéla, már kész is. Ekkor egy frissen felkockázott paradicsomot adjunk hozzá és friss petrezselymet. Keverjük el, de ekkor már nem kell főzni, elég a forró garnéla hője.
A megsült halacskát szeleteljük fel, bőséggel kanalazzunk rá a garnéla raguból, szórjuk meg friss zöld fűszerekkel és pár gerezd citrommal tálaljuk.
rákhoz
40 dkg 16/20 - as garnéla
1/2 dl. extra szűz olíva
1-2 evőkanál fehérbor
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
1 csipet chili
kevés bors és só
1/2 k.k. reszelt citromhéj
1 csipet só
1 csipet füstölt paprika
1 paradicsom
Elkészítés
A zöld fűszereket kevés olajjal aprítóban pépesítsük. Reszeljünk hozzá citromhéjat, fokhagymát, borsozzuk.
A halacskát sózzuk és borsozzuk, majd kenjük be a páccal és pihentessük a hűtőben 1-2 órát.
A bepácolt halat fektessük egy kiolajozott tepsire, dobáljunk mellé pár gerezd fokhagymát, locsoljunk a tetejére kevés olívát, fóliázzuk le és 180 fokos sütőbe süssük 15 percet, majd vegyük le a fóliát és pirítsunk rá egy kicsit, (ha szeletekben készítjük, akkor elég egy serpenyőben megsütni, nem kell a sütő),
A fokhagymát szeleteljük fel vékonyra.
Öntsünk bőséggel olívát egy serpenyőbe, tegyük bele a szeletelt fokhagymát és a chili-t. Óvatosan hevítsük, (ne legyen nagyon forró!) mert könnyen megég a fokhagyma!
Pár másodperc után adjuk hozzá a garnélát, forgassuk át a serpenyőben, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá kevés füstölt paprikát, ízesítsük még kevéske fehérborral, majd facsarjunk rá citromlevet. Nagy lángon 2 perc alatt elkészül. Amikor szép rózsaszín lett a garnéla, már kész is. Ekkor egy frissen felkockázott paradicsomot adjunk hozzá és friss petrezselymet. Keverjük el, de ekkor már nem kell főzni, elég a forró garnéla hője.
A megsült halacskát szeleteljük fel, bőséggel kanalazzunk rá a garnéla raguból, szórjuk meg friss zöld fűszerekkel és pár gerezd citrommal tálaljuk.
Dőzsölés és ínyenckedés magas fokon...nyami. :-P :-)
VálaszTörlésAz volt a köbön :)
TörlésA garnéla nem a barátom, a hal viszont annál inkább! A rák az egyedüli tengeri herkentyű, amit nem eszek meg. Persze ha egy-egy van a tányéron akkor talán megfér, de tömegével nem. Nagyon guszta tálalás!
VálaszTörlésNálunk pont fordítva vannak a dolgok, rákból nem tudok eleget készíteni. A gyerek már 2 éves korában képes volt megenni 1 kiló rákot, nem győztem tisztogatni neki :)
Törlés