kókuszos rizskoch barackkal töltve |
Egy régi klasszikus újratöltve :)
Hirtelen felindulásból készült, mivel volt 3 barackom és pár szem szilvám itthon, amiket fel szerettem volna használni, de csak úgy önmagukban igen kevésnek bizonyultak. Természetesen, mire kitaláltam, hogy mi légyen a gyümölcsök sorsa, akkor szembesültem a ténnyel, hogy fogytán a rizskészletem, de akkor már nem volt megállás, mert nekem azonnal kell minden és ilyen apróságon nem akadok fenn, hogy a rizskoch-hoz nincs itthon megfelelő rizs, így basmati barátomból készült, ami egyáltalán nem vált hátrányára. Aztán megszületett ez a finomság.
Hozzávalók
rizs
1 nagy bögre rizs
3 bögre tej vagy kicsit több
1/2 citrom héja
3 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál cukor v. édesítő
kevés vaj
3 tojás
1 t.k. vaníliakivonat
baracktöltelék
3 őszibarack
2 evőkanál cukor
1/2 citrom leve
szilvaszósz
8 szem szilva
1 t.k. étkezési keményítő
1 dl. víz
1 evőkanál cukor v. édesítő
pár csepp citrom
1 csipet fahéj
Elkészítés
A barackokat fél centis kis kockákra vágjuk fel. Tegyük egy kis lábasba, szórjuk meg cukorral, adjuk hozzá a citromlevet, majd óvatosan karamellízáljuk meg. Elején hagyjuk nyugodtan, hogy kezdjen el barnulni a cukor, csak utána kevergessük, amikor aranybarna bevonat képződik a barackon kész.
A szilvát magozzuk ki és és aprítsuk fel. Adjuk hozzá a vizet, cukrot, fahéjat és pici citromot és főzzük k.b. 6-8 percet. Amikor megfőtt a szilva turmixoljuk le, majd kicsi hideg vízzel elkevert keményítőt keverjünk el benne és a tűzre visszatéve forraljuk fel, egyet rottyan és kész.
A rizst kezdjük el főzni dupla mennyiségű tejben, adjuk hozzá a kókuszreszeléket is. Főzzük jó puhára, ha kell folyamatosan pótoljuk a tejet.
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá.
A sárgáját pedig a cukorral verjük fehéredésig.
A kifehéredett sárgáját keverjük el a langyosra hűlt, puha rizzsel. Ekkor érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e számunkra, ha kell nyugodtan adjunk hozzá még cukrot.
Reszeljük bele a citromhéjat és adjuk hozzá a vaníliát, majd legvégül a kemény habbá vert fehérjét.
Én kisebb szilikonformákban készítettem el, amiből 9 db. lett. Aki nem akar ilyen kis mini desszerteket készíteni, az egy őzgerincben is elkészítheti!
A formákat egyenként vajazzuk ki. Az aljába tegyünk két kanál rizst, a széleit húzzuk fel a tetejéig. A közepébe helyezzünk egy púpos teáskanál barackot, majd borítsuk be a rizzsel.
Ezt a műveletet minden formánál csináljuk végig vagy egyszer az őzgerincnél.
Minden tortácska tetejére tegyünk pici kocka vajat és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre.
Friss barackkal, szilvával és sok szilvaszósszal tálaljuk.
Nem olyan hosszadalmas elkészíteni, mint amilyen hosszúra sikeredett a leírás, de bőven akad mosogatnivaló utána, az biztos, de megéri.
Már napok óta a rizskoch van az eszembe és akkor tessék jövök és csak nyelek nagyokat a kép láttán! Nagyon guszta így kókuszos változatban pedig még nem is kóstoltam!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva :) Én is először próbáltam így, de nem utoljára :)
TörlésÚgy szeretem a kreativitásodat, mindig olyan klassz finomságokat találsz ki! :) Nagyon jó ez a desszert is, ínycsiklandóan fincsi lehet! :)
VálaszTörlésKedves vagy Hankka,nagyon szépen köszönöm :) Tényleg nagyon finom volt, többen kóstolták és imádta mindenki :)
TörlésHiper-guszta!!!! <3 <3 <3
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésPazar íze lehet! Kifinomult ízlésed van!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszta :)
TörlésEz nagyon jól néz ki, finom is lehet - a rzskoch minden formáját szeretjük!
VálaszTörlésA fotóid pedig egyre jobbak! :)
Köszönöm szépen Marisz :)
Törlés