omlós-csípős pulykacsíkok majonézes uborkával és basmati rizzsel |
Ismét egy pulykás recepttel jelentkezem a Gallicoop jóvoltából.
Nos a pulykamell egy gyönyörű, hatalmas sovány hús. Amennyiben a nem a megfelelő módon készítjük el képes száraz lenni a végeredmény, amit valljunk be nem igazán szeretünk. Apró trükkök bevetésével mennyei, puha és omlós lesz a végeredmény. Egyik ilyen apróság a tejfölös pác, ami úgy megdolgozza a húst, hogy szinte magtól szétomlik. Én most tejfölt használtam, de a joghurt is tökéletes ennek az ételnek az elkészítéséhez. A chili kellőképpen felpezsdíti az ízlelőbimbókat, de a hideg, ropogós majonézes uborka azonnali enyhülést hoz, majd az illatos basmati rizs teszi kerekké a fogást.
Hozzávalók
60 dkg pulykamell
pác
3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 e.k. tandori masala
1 t.k. őrölt chili
1 k.k. chili pehely
2 e.k. chili szósz
1 e.k. dijoni mustár
majonézes uborka
2 kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
1 dl majonéz
1 e.k. dijoni mustár
1 e.k. cukor v. édesítő
frissen őrölt fekete bors
1 csokor friss petrezselyem
4-5 mentalevél
4-5 mentalevél
30 dkg basmati rizs
2 x. mennyiségű víz
1 e.k. étolaj
1 t.k. só
Elkészítés
A hús bepácolásával kezdjük.
Vágd csíkokra a pulykamellet.
A pác hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd add hozzá a húsokat.
Ügyelj rá, hogy a pác mindenhol alaposan beborítsa a pulykát.
Zárd le az edényt és tedd egy napra a hűtőbe.
A majonézes uborka is elkészíthető előző nap, így a fogyasztás napján, igen hamar az asztalra varázsolható a fogás.
Az uborkát vágd apró kockákra. Hosszában szoktam felszeletelni, majd csíkozom és kockázom.
Sózd le és hagyd állni 20-30 percet.
Közben a szósz hozzávalóiból készítsd el a mártást.
Az uborkát facsard ki, hogy megszabadulj a fölösleges létől, amit a só hatására kiengedett.
Tedd a szószba az uborkát, majd keverd el és hűtsd le.
A rizst kevéske olajon pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel a vízzel, add hozzá a sót és forrald fel. Amikor 2-3 percet már forrt, tégy rá egy fedőt és vedd kicsire a lángot alatta. Hagyd így 6 percet, majd zárd el alatta a tüzet és a fedőt hagyd a rizsen, 10 perc múlva pont jó lesz. A kész rizst egy villával lazítsd fel.
Egy serpenyőben hevíts olajat. Helyezd bele a hússzeleteket és enyhén sózd is meg őket. Süsd mind a két oldalukat barnára.
Tálaláskor készíts egy kis fészket a tányér közepére az uborkának. A legegyszerűbb, ha egy zöldségtisztítóval vágsz egy hosszú uborkacsíkot és ebből formázol egy kört a tányér közepén. Rakd körbe a rizzsel, halmozd az uborkát az uborkacsíkból készített fészekbe, majd helyezd a húscsíkokat is a tányérra.
A hús bepácolásával kezdjük.
Vágd csíkokra a pulykamellet.
A pác hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd add hozzá a húsokat.
Ügyelj rá, hogy a pác mindenhol alaposan beborítsa a pulykát.
Zárd le az edényt és tedd egy napra a hűtőbe.
A majonézes uborka is elkészíthető előző nap, így a fogyasztás napján, igen hamar az asztalra varázsolható a fogás.
Az uborkát vágd apró kockákra. Hosszában szoktam felszeletelni, majd csíkozom és kockázom.
Sózd le és hagyd állni 20-30 percet.
Közben a szósz hozzávalóiból készítsd el a mártást.
Az uborkát facsard ki, hogy megszabadulj a fölösleges létől, amit a só hatására kiengedett.
Tedd a szószba az uborkát, majd keverd el és hűtsd le.
A rizst kevéske olajon pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel a vízzel, add hozzá a sót és forrald fel. Amikor 2-3 percet már forrt, tégy rá egy fedőt és vedd kicsire a lángot alatta. Hagyd így 6 percet, majd zárd el alatta a tüzet és a fedőt hagyd a rizsen, 10 perc múlva pont jó lesz. A kész rizst egy villával lazítsd fel.
Egy serpenyőben hevíts olajat. Helyezd bele a hússzeleteket és enyhén sózd is meg őket. Süsd mind a két oldalukat barnára.
Tálaláskor készíts egy kis fészket a tányér közepére az uborkának. A legegyszerűbb, ha egy zöldségtisztítóval vágsz egy hosszú uborkacsíkot és ebből formázol egy kört a tányér közepén. Rakd körbe a rizzsel, halmozd az uborkát az uborkacsíkból készített fészekbe, majd helyezd a húscsíkokat is a tányérra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése