2017. szeptember 18.

RIZSES CSIRKEMELL, AHOGY ÉN SZERETEM

rizses csirkemell

Szeretném most megmutatni nektek ezt az "énféle" rizses húsételt. Nem nevezném rizottónak, mivel Jázmin rizsből van, viszont az elkészítés folyamata hasonló, de rizses húsnak sem, mert nem a hagyományos pörköltalappal készült. Mindezek ellenére nagyon finom és elég könnyen elkészíthető. Természetesen a zöldségek összetétele mindig attól függ, hogy mit találok itthon, nem kell ragaszkodni a felsoroltakhoz. Ez most jázmin rizzsel készült, de talán a basmati még finomabb hozzá.

Hozzávalók

1 csirkemellfilé
10 dkg füstölt, csípős kolbász
1 fej vöröshagyma
1 maroknyi zöldborsó
4-5 fej gomba
1 dkg szárított vargánya
1 db. kápia paprika
1 nagy paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 nagy bögre Jázmin rizs
1,5 dl fehér vagy rozébor
2-3 bögrényi víz
1 k.k. szárított rozmaring
1 babérlevél
1 t.k. vad oregánó
1 t.k. görög fűszerkeverék
3 e.k. olíva
1 dl tejszín
friss petrezselyem
friss snidling
bors
1 csipet chili pehely

reszelt sajt a tálaláshoz


Elkészítés

A csirkemellet kockázd fel. A kolbászokat karikázd, majd vágd félbe.
A hagymát tisztítsd, majd vágd apróra.
A vargányát áztasd egy bögre forró vízbe. A gombákat vágd cikkekre, a kápiát apró kockákra.
Tégy egy nagy tapadásmentes edénybe olívát, add hozzá a kolbászt és pirítsd zsírjára. Amikor kiengedte  színét, szedd egy tálba és jöhet a csirkemell és a szárított fűszerek. Amikor kezd kifehéredni a hús, mehet hozzá a hagyma.
Amikor megüvegesedett a hagyma, mehet a gomba és a zöldborsó is. Végül borítsd bele a rizst és alaposan forgasd át a többi hozzávalóval és reszeld bele a fokhagymákat.
A borral öntsd fel és kavargatva hagyd, hogy elforrjon. Amikor a bor elpárolgott, mehet hozzá a vargánya és az áztatóleve.
1 púpos t.k. sóval sózd meg, majd a végén még lehet pótolni, ha szükséges.
Amint ez a folyadék is köddé vált, kis adagonként vízzel pótold a folyadékot, miközben szorgosan kevergeted.
Nem kell lefedni, csak folyton kevergetni és pótolni a folyadékot. 15-18 perc alatt elkészül.
A legvégén keverd hozzá a felaprított petrezselymet és snidlinget, az apró kockákra vágott kápiát, a félretett kolbászt és a tejszínt. A tejszín fog adni egy kis krémességet az ételnek.
Keverd el a tejszínnel és zárd el a tüzet alatta. Amikor már nem ég a tűz, a legvégső hozzávaló a felkockázott paradicsom is mehet hozzá. A gőz puhít rajta egy kicsit, de nem lesz szétfőzve.
Frissen őrölt borsot tekerj rá, ne sajnáld.
Azonnal tálald és a kedvenc sajtodat reszeld rá, had olvadjon le rajta.

rizses csirkemell


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat