banános-citromos grízes pite citromos karamellel |
Mostanság kevés időm jut a sütés-főzésre, mivel kitaláltam magamnak, hogy pár leselejtezett bútoromat újjá varázsolom és ez minden időmet és energiámat felemészti. Enni viszont kell, így a lehető legegyszerűbb dolgok kerülnek az asztalra.
Igen, megint egy grízes pite, hasonló az alaprecept az előzőhöz, de merőben más. Nekem mostanában ez a kedvencem, mert 30 percen belül elkészül és isteni finom.
Érdemes tenni vele egy próbát, így az eperszezon kellős közepén is, mert baromi finom a citrom, banán és karamell együtt, a tésztája pedig igazán könnyű és légies.
Hozzávalók
süti
10 dkg liszt
10 dkg búzadara
10 dkg nádcukor
1/2 tasak sütőpor
1/2 k.k. szódabikarbóna
2 tojás
0.8 dl étolaj
22 dkg tejföl
3 banán🍌🍌🍌
1 citrom leve és héja🍋
1 evőkanál nádcukor megszórni
citromos karamell
4 e.k. nádcukor
1 e.k. víz
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja🍋
1 dl. víz
1 t.k. étkezési keményítő
Elkészítés
Végy elő 2 tálat.
Az egyikbe üssed a tojásokat, mérd hozzá a cukrot és habosítsd ki.
A másikba mérd bele a lisztet, darát, sütőport és szódabikarbónát, majd keverd el.
A kihabosodott tojásokhoz add az olajat, majd a simára kevert tejfölt és vegyítsd el a tojáshabbal.
Reszeld hozzá a citromhéjat, majd a száraz hozzávalókat is borítsd ebbe a tálba. Óvatosan egyneműsítsd és közben facsard bele a citrom levét is.
25 x 25 centis tepsit bélelj ki nedves, szilikonos sütőpapírral és borítsd bele a masszát.
A banánokat tisztítsd meg, majd hosszukban vágd ketté őket és átlósan fektesd a a szeleteket a tészta tetejére.
Nádcukorral szórd meg a süti tetejét.
A sütőt melegítsd elő 175 fok légkeverésre és told a forró sütőbe 20 percre.
Az elkészült süteményt fordítsd rácsra és hagyd lehűlni.
A karamellhez tégy 4-5 evőkanál nádcukrot egy vastag talpú lábaskába. 1 evőkanál vízzel keverd el a cukrot, majd hagyd a tűzön, de tovább ne kevergesd.
1 dl. vizet keverj el 1 teáskanál étkezési keményítővel.
Amikor már borostyánszínű a főzet, öntsd fel a keményítős vízzel.
Reszeld bele a citromhéjat, facsard bele a citromlevet és hagyd jól összeforrni 2-3 percet.
Hűtsd le, öntsd cumiba.
A lehűlt pitét locsold meg a karamellel, díszítsd egy-két szelet banánnal, majd fogyaszd jó étvággyal.
banános-citromos grízes pite citromos karamellel |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése