2015. február 7.

LAZAC WELLINGTON, SPENÓTOS-PÓRÉS TEJSZÍNES BURGONYÁVAL

Wellington lazac spenótos-pórés burgonyával

Fenséges egy ebéd volt az már biztos. Szeretjük a lazacot, de unalmas mindig roston sütve, ezért a jól bevált leveles tészta segítségével igencsak ínycsiklandozó fogást sikeredett varázsolni belőle.
Én egy kis hibát elkövettem, túlságosan vékonyra nyújtottam a tésztát, de ezt az esztétikai hibát leszámítva, jól sikerült.

Hozzávalók 3 főre

fejenként 20 dekás lazacfilé
só, bors

20 dkg parajpüré (fagyasztott)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál extra szűz olíva
1 dl tejszín
1/4 reszelt szerecsendió
1/2 k.k. bors

50 dkg előhűtött v. fagyasztott leveles tészta 
1 tojás a lekenéshez


Elkészítés


A lazacokat sózzuk, borsozzuk.
Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel  egy kanál olívával.
A lazacot bőrével lefelé süssük 2 percet, majd fordítsuk meg és úgy is süssük 2 percet. Persze aki akarja, szedje le a bőrét, én rajtahagytam. Csak elősütjük, mert a sütő befejezi a műveletet. Hagyjuk kissé lehűlni.
A parajt engedjük fel, egy szűrű segítségével csepegtessük le, majd nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet.
Egy serpenyőbe tegyünk pici vajat vagy olívát (én olívát használtam), dobjuk rá a kinyomkodott spenótot. Reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval, majd öntsük fel annyi tejszínnel, hogy kenhető, de sűrű masszát kapjunk. Ezt is tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A tésztát nyújtsuk 3 miniméteresre, ha előhűtöttet használunk, akkor csak terítsük ki egy enyhén lisztezett deszkára. Arra figyeljünk, hogy jó hideg legyen a tészta!
Vágjuk megfelelő méretű téglaalapokra, 3 simán kijön belőle.
Kenjük meg a közepét a lehűtött spenóttal, fektessük rá a lazacot.
A tészta széleit kenjük le a felvert tojással, ez lesz majd a ragasztó.
A lazacot csomagoljuk bele. 
A kimaradt tésztából szúrjunk ki nekünk tetsző formákat és díszítsük vele a batyukat, ha nincs kedvünk díszíteni az sem baj, attól még finom lesz.
Az elkészült csomagokat kenjük le a maradék felvert tojással, majd szurkáljuk meg villával, hogy a sülés közben keletkezett gőz tudjon távozni.
190 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben süssük aranylóra.
Nem szabad túlsütni, mert könnyen kiszárad a halacska.


Spenótos-pórés tejszínes burgonya.



Hozzávalók

70 dkg kifliburgonya
20 dkg parajpüré
25 centis póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
bors
1/4 reszelt szerecsendió
1 csipet Cayenne bors

Elkészítés

A burgonyát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel.
Sós vízben főzzük meg félig.
Ha a lazac mellé készítjük, érdemes egyszerre elkészíteni a parajos alapot, ha nem, akkor 20-25 deka parajt csepegtessünk le és nyomkodjuk ki.
Tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a fűszereket és a fokhagymát.
Az előfőzött burgonyát szűrjük le és borítsuk a spenótra.
A pórét karikázzuk fel és szintén borítsuk a parajos krumplira.
Öntsük fel tejszínnel, forraljuk fel, majd kis lángon hagyjuk összerotyogni. Addig főzzük, amíg  krémes mártás képződik a burgonyakarikákon.

spenótos-pórés tejszínes burgonya




Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...