2016. november 29.

CITROMOS KEKSZEK LEVENDULÁVAL (tojásmentes)

citromos-levendulás kekszek

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető és olyan formában amilyenben csak szeretnénk. Tökéletes egy bögre tea mellé, elcsomagolni a gyereknek az iskolába, vagy csinos dobozokba rejteni és gasztroajándékként a karácsonyfa alá rejteni. Csak arra kell ügyelni, hogy ne adagoljuk túl a levendulát, csak egy picike kell belőle, hogy megbolondítsa.
Amennyiben margarinnal készíted, még tejmentes is :)


Hozzávalók

30 dkg liszt
15 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja🍋
1/2 citrom leve
1 evőkanál Limoncello
1 gramm szárított levendula〿


Elkészítés

A keksz hozzávalóit tegyed egy nagy tálba és gyors mozdulatokkal dolgozd össze, ha nehezen akarna összeállni, akkor csepegtess még hozzá citromlevet, de kitartó munkával összeáll.
A vaj vagy margarin legyen hideg és gyorsan dolgozzál. Nem kell tökéletesre gyúrni, mert akkor nem lesz omlós a végeredményed.
Amikor összeállt a tészta, bugyoláld nejlonba és tartsd a hűtőben pár órát, ha csak másnap készíted el, az sem baj.
A kidermedt tésztát kissé gyúrd át, majd teríts le egy darab nejlont, tedd rá a gombócot, a tetejére is fektessél egyet és a két nejlon között nyújtsd 3-4 milliméteresre a tésztát. 
(én el szoktam felezni a tésztát, mert úgy könnyebb dolgozni vele.)
Kedvedre való formára szaggasd ki.
Egy sütőlemezt teríts le szilikonos sütőpapírral és helyezd rá a formázott kekszeket. Nem árt neki, ha ismét visszadugod a hűtőbe 1/2 órára.
A sütőt 170 fok légkeverésre állítsd, majd tedd a forró sütőbe a hideg kekszeket. Nagyon hamar megsülnek, amikor enyhe kis barnaságot észlelsz a szélén, azonnal kapd ki, ez 8-9 perc alatt megtörténik.
Rácson hűtsd ki és már fogyaszthatod is, vagy sütis dobozokba téve  tárolhatod.
A kekszek felíratát sütipecséttel követtem el.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat