2016. november 16.

DIÓS-LEKVÁROS GUBA TORTA

diós-lekváros guba torta

A mákos guba torta mintájára elkészítettem ezt a szintén nagyon finom diós-lekváros-csokoládés változatot is. A száraz kiflik, a megmaradt étcsokoládék és az eltett sárgabaracklekvárok tökéletes felhasználása, tehát nem csak finom, de remek maradékhasznosítás is. Egyszerűen összedobható és biztos sikert fogunk vele aratni. A vaníliasodó pedig méltó megkoronázása a desszertnek, ne hagyjátok ki :)



Hozzávalók

12 db szikkadt kifli
6-8 dl tej
pár kanál vaníliás cukor

20 dkg cukrozott, darált dió
10 dkg étcsokoládé
1 narancs reszelt héja
1 üveg házi sárgabaracklekvár
4 tojás
1 t.k. fahéj
4 evőkanál cukor
1/2 dl rum (ha nincs, aroma is jó)


Elkészítés

A kifliket karikázzuk egy tálba. A tejet keverjük el a vaníliás cukorral és öntsük nyakon a kifliket.
Egy 20 -22 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral alul is és oldalt pedig magasabb legyen a papír 1-2 centivel, mint a forma.
A kiflik felét nyomkodjuk ki és fektessük a forma alfára, igyekezzünk egyenletesen eloszlatni.
Locsoljuk meg kevéske rummal. 
Reszeljünk rá narancshéjat.
Gazdagon szórjuk meg a  cukrozott dióval, kevéske fahéjjal, öntsük nyakon a lekvárral és durvára vágott étcsokival,
Aztán megint rétegezzük a megmaradt kiflivel és ismételjük meg a rum, dió, narancshéj, csoki és lekvárrétegeket.
A 4 tojást válasszuk szét. 
A fehérjét verjük habbá( nem kell kőkeményre). A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd vegyítsük őket.
Az összeállított tortát öntsük nyakon a keverékkel. 
Óvatosan ütögessük a pulthoz, hogy az öntet egy része leszivároghasson a torta belsejébe is.
180 fokra előmelegített (légkeverés) sütőben süssük aranybarnára, k.b. 30 perc.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni 15 percet.
Az idő elteltével szépen eltávolítható a papír.
Minél tovább hűl, annál könnyebb lesz szépen szeletelni is.
A sodó nálam lusta háziasszony módjára porból készült, egy kis friss vaníliával feltúrbózva, de akinek ideje engedi készítsen házi öntetet hozzá.
Sodóval és reszelt narancshéjjal megszórva tálaljuk.
 Hidegen és melegen is finom.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat