2016. december 8.

MÉZESKALÁCS RECEPT


mézeskalács

Csilla barátnőm nálam járt, és lelkesen mesélte, hogy évek óta az én mézesem receptjét süti és mennyire szeretik. Közben engem is nyaggatott a gyerek, hogy mézeskalácsot kéne sütni, így gondoltam megnézem a blogomon azt a remek receptet, de nem találtam. Szóval teljesen hülye vagyok, mivel azt gondoltam, hogy évek óta szerepel itt, de nem. Úgyhogy most gyorsan pótlom.
Ez eg gyors recept, nem kell órákig pihentetni a hűtőben, hanem szinte azonnal dolgozhatunk vele.

Hozzávalók

40 dkg liszt
20 dkg méz
8 dkg cukor
1 tojássárgája
2 evőkanál víz
7 dkg vaj
1 öntet étolaj
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék



Elkészítés

A lisztet mérd egy tálba, keverd el benne a szódabikarbónát, a fűszereket és a cukrot.
A mézet és a vajat olvaszd össze egy kis edényben, amikor felolvadt a vaj a mézben, add a liszthez.
A sárgáját, kevés olajat és langyos vizet tedd a tésztához, majd dolgozd össze. Ha nagyon kemény lenne, akkor még kis olajat és vizet adagolva hozzá, tudod puhítani. 
Amikor összeállt egy zacskóba téve,pihentetheted 20-30 percet, de nem kell hűtőbe tenni.
Langyosan sokkal képlékenyebb a tészta, ezért érdemes 20 másodpercre a mikroba tenni nyújtás előtt.
Két nejlon között nyújtsd vékonyra (3-4 mm) és szaggasd ki kedvedre való formákkal.
Sütőpapírral takart tepsikre rakosgasd. Ha fel akarod akasztani a fára, akkor egy szívószállal lyukaszd ki a mézeseket, még sütés előtt.
180 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sül. Nem kell megpirulnia, mert akkor nagyon kemények lesznek. Óvatosan a sütéssel!
Az elkészült mézeskalácsokat óvatosan hűtsd ki, melegen nagyon puhák, de pár perc alatt elnyerik a végleges állagukat.
Aki nem szeretné írókázni, az vékonyan kenje le tojásfehérjével, hogy szép fényt kapjanak. A frissen lehet kalácsokat lehet gyöngyökkel és magvakkal díszíteni, ha megköt a tojásfehérje, akkor majd fixálja a dekort.
A mázhoz a tojásfehérjét keverd el rengeteg átszitált porcukorral, addig adagold a cukrot, amíg eléred a megfelelő állagot. A terülőmáz legyen kicsit hígabb, mint a mintázó. Kis nejlontasakokba töltve, azt kiszúrva tudod használni a mázat.
Akinek nincs túl jó kézügyessége, az is vágjon bele nyugodtan, mert írókázás nélkül is nagyon szépek tudnak lenni.

mézeskalács


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...