2016. december 8.

AZONNAL PUHA MÉZESKALÁCS RECEPT


azonnal puha mézeskalács

Csilla barátnőm nálam járt, és lelkesen mesélte, hogy évek óta az én mézesem receptjét süti és mennyire szeretik. Közben engem is nyaggatott a gyerek, hogy mézeskalácsot kéne sütni, így gondoltam megnézem a blogomon azt a remek receptet, de nem találtam. Szóval teljesen hülye vagyok, mivel azt gondoltam, hogy évek óta szerepel itt, de nem. Úgyhogy most gyorsan pótlom.
Ez eg gyors recept, nem kell órákig pihentetni a hűtőben, hanem szinte azonnal dolgozhatunk vele.

Üveges mézeskalács recept ITT olvasható.

Hozzávalók

40 dkg liszt
20 dkg méz
8 dkg cukor
2 tojássárgája
3 evőkanál víz
8 dkg vaj
3 evőkanál  étolaj
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
3/4 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja

azonnal puha mézeskalács


Elkészítés

A lisztet mérd egy tálba, keverd el benne a szódabikarbónát, a fűszereket, narancshéjat.
A mézet, cukrot és a vajat olvaszd össze egy kis edényben, amikor felolvadt a vaj  és a cukor a mézben, add a liszthez.
A sárgáját, olajat és langyos vizet tedd a tésztához, majd dolgozd össze. Ha nagyon kemény lenne, akkor még kis olajat és vizet adagolva hozzá, tudod puhítani, de nem lesz rá szükség.
Amikor összeállt egy zacskóba téve, pihentetheted 20-30 percet, de nem kell hűtőbe tenni.
Langyosan sokkal képlékenyebb a tészta, ezért érdemes 20 másodpercre a mikroba tenni nyújtás előtt.
Két nejlon között nyújtsd vékonyra (3-4 mm) és szaggasd ki kedvedre való formákkal.
Sütőpapírral takart tepsikre rakosgasd. Ha fel akarod akasztani a fára, akkor egy szívószállal lyukaszd ki a mézeseket, még sütés előtt.
180 fokra előmelegített sütőben 6 perc alatt készre sül. Nem kell megpirulnia, mert akkor nagyon kemények lesznek. Óvatosan a sütéssel!
Az elkészült mézeskalácsokat hűtsd ki, melegen nagyon puhák, de pár perc alatt elnyerik a végleges állagukat.
Aki nem szeretné írókázni, az vékonyan kenje le tojásfehérjével, hogy szép fényt kapjanak. A frissen kisült kalácsokat lehet gyöngyökkel és magvakkal díszíteni, ha megköt a tojásfehérje, akkor majd fixálja a dekort.
A mázhoz a tojásfehérjét keverd el rengeteg átszitált porcukorral( ez 10-20 dkg közötti mennyiség), addig adagold a cukrot, amíg eléred a megfelelő állagot. A terülőmáz legyen kicsit hígabb, mint a mintázó. Kis nejlontasakokba töltve, azt kiszúrva tudod használni a mázat.
Akinek nincs túl jó kézügyessége, az is vágjon bele nyugodtan, mert írókázás nélkül is nagyon szépek tudnak lenni.

Tipp: Minél vékonyabb a tészta és minél tovább sül, annál keményebb lesz az elkészült mézeskalács.  Nem szabad sokáig sütni és túlzottan vékonyra nyújtani sem érdemes. Ennyi a nagy titok.
Az elkészült mézeseket egy fém dobozban kell tárolni.



mézeskalács


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...