2012. augusztus 4.

SZEZÁMOS RÁNTOTT CUKKINI BACONOS PÜRÉVEL ÉS MAJONÉZES UBORKÁVAL TÁLALVA



Az idén annyi cukkini terem nálam, hogy ezzel a mennyiséggel nem is tudom, hogy mit lehet kezdeni. Az összes szomszéd cukkinin él, velem az élen. Ide a blogra viszont még semmi cukkinis ételt sem tettem fel. Íme egy nagyon egyszerű és finom, gyors  vacsi.

Hozzávalók
4 adag

2 közepes cukkini
zsemlemorzsa
1 marék szezámmag
liszt
3 tojás
só, bors
80 dkg burgonya
10 dkg vaj
1, 5 dl tej vagy tejszín
10 dkg bacon
5 dkg parmezán
olaj a sütéshez



Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk. Alaposan besózzuk, borsozzuk és 1-2 órát állni hagyjuk. Én azért hagyom sokáig a sóban, hogy a nedvesség nagy része távozzon és a só alaposan átjárja, mert különben nincs sok íze. Lehet azonnal is panírozni, de szerintem, így jobban járunk.
Várakozási idő eltelte után bepanírozzuk, lisztbe, tojásba ( a tojásba is tegyünk pici sót), majd a morzsába, amit elkevertünk a szezámmaggal. Forró olajban aranybarnára sütjük és papírtörlővel felitatjuk a felesleges zsiradékot.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk és megfőzzük sós vízben. levét leöntjük, összetörjük, tejjel, tejszínnel és a vajjal simára keverjük, legvégül parmezánt reszelünk bele. A kockázott bacont zsírjára pirítjuk, leszűrjük és a püré tetejére halmozzuk. Tálaláskor picit locsolhatunk a szalonna zsírjából a baconos püré tetejére.
Nem tartárt készítettem hozzá, hanem majonézes uborkát. A receptjét megtalálod itt.  Együtt igazán izgalmas és ízletes kombináció.
A vegák hagyják ki a bacont a receptből.



Akkor sincs semmi vész, ha pár napig nem figyelünk a cukkinire és hatalmasra növöget. Hámozzuk meg, karikázzuk fel, a magokat távolítsuk el. Alaposan sózzuk be és hagyjuk állni, mint a padlizsánt. 1 óra elteltével csodálatosan megpuhul és nyugodtan panírozhatjuk. Ráadásul jópofa látvány nyújt a lyukas közepével.


4 megjegyzés:

  1. Hmmm, ezt díjazom! :) Mi is cukkinin élünk - szüleimnél termett egy csomó - és a lányaim kedvence a "kockaleves" alias cukkinikrémleves pirított kenyérkockával. Akár 3szor is kérnek belőle repetát! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet, lehet leves lesz nálunk is, megint beérett két darab.

    VálaszTörlés
  3. Mindig tanul az ember, ha akar! Jó megoldásnak tartom, hogy a morzsába kevered a szezámmagot, így nem pereg le róla. Ezután én is így csinálom.

    VálaszTörlés
  4. Az egyszerű rántott húsnak is nagyon jót tesz:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...