2013. május 24.

EPERKRÉMLEVES


Nálam az eper minden formában jöhet. Levest sok féle módon  szoktam készíteni. Ebben a formában a férjem szereti nagyon. Jól lehűtve, friss eperrel és pirított magvakkal nekem sem törte fel a szám szélét.
Ennek a pohárnak nagyon megtetszett a formája, tudom a Campari felírat nem a legszerencsésebb az alján, de szerintem roppant jól mutat benne a leves, olyan akár egy desszert. Mondjuk simán lehetne desszertként is fogyasztani.

Hozzávalók

1 kg eper + 20 dkg
1 csomag puding vaníliás
1 narancs leve és reszelt héja
1 citrom leve és reszelt héja
cukor ízlés szerint 
2 dl tejszín
3 dl tej
5 dl víz
5 cl eperlikőr
picike bazsalikom
picike fahéj
tejszínhab a tálaláshoz
pirított mandula és mogyoró


Elkészítés

Tisztítsuk meg az epret és cukorral tegyük a tűzre. Addig kavargassuk és főzzük kis lángon, amíg kiengedi a sok levét. Pici fahéjjal, bazsalikommal és a reszelt héjakkal ízesítsük.
Botmixerrel turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre.
A pudingot keverjük el a tejjel, hő-kiegyenlítsünk és öntsük az eperhez. Sűrűn kevergessük öntsük fel vízzel, majd amikor forr pici citrom és narancslével + vaníliával még ízesítsük, majd öntsük fel tejszínnel. Hagyjuk megint összeforrni.
Én a végén még turmixoltam rajta egyet, hogy jó krémes legyen és ekkor meglocsoltam egy kis eperlikőrrel is.
Aki akarja szűrje le a magokat, én hagytam, mert engem nem zavar.
Alaposan hűtsük le. A maradék epret szeleteljük fel és tegyük bele a kihűlt levesbe .
A mogyorót és szeletelt mandulát pirítsuk meg egy serpenyőben.
A jéghideg levest szedjük tálkákba vagy poharakba, a tetejét díszítsük habbal és magvakkal. Majd csíkozzuk meg epersziruppal. Egy mentalevél is illet volna hozzá, de nem volt nekem.
A képeken a hab, azért olyan szerencsétlen, mert tűző napon fotóztam és nem bírta a kiképzést:(





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat