halászlé bográcsban |
Nagyon ritkán készítek ilyen finom halászlevet. Most viszont szerencsém volt az " Áldottjóember " folyamatos horgászásának az eredménye ez a remek bogrács. Igaz elég sokáig gyűjtögettem a halakat hozzá, de megérte. Annyira, de annyira finomra sikeredett!!
Én úgy szeretem, ha jó sűrű a leve, ami az alapos halpasszírozásnak köszönhető és nem a belefőzött krumplinak. Nos, ettől a folyamattól szívesen eltekintenék. Hárman csináltuk, mivel a paradicsompasszírozó elhalálozott igen hamar, még a folyamat elején, így maradt a fémszűrő lapos fakanállal felállás. Nem szeretném részletezni, de vicces volt ez a megoldás ekkora nagy mennyiségnél.
Szerintem ez az az étel, amire mindenkinek van saját, bevált receptje. Az én mániám csak annyi, hogy legyen sok hal, bogrács és szabad tűz akkor elrontani sem lehet :)
Babérlevelet mindig teszek hozzá, mert nagyon jó ízt ad neki, de aki idegenkedik tőle, nyugodtan hagyja el.
Én úgy szeretem, ha jó sűrű a leve, ami az alapos halpasszírozásnak köszönhető és nem a belefőzött krumplinak. Nos, ettől a folyamattól szívesen eltekintenék. Hárman csináltuk, mivel a paradicsompasszírozó elhalálozott igen hamar, még a folyamat elején, így maradt a fémszűrő lapos fakanállal felállás. Nem szeretném részletezni, de vicces volt ez a megoldás ekkora nagy mennyiségnél.
Szerintem ez az az étel, amire mindenkinek van saját, bevált receptje. Az én mániám csak annyi, hogy legyen sok hal, bogrács és szabad tűz akkor elrontani sem lehet :)
Babérlevelet mindig teszek hozzá, mert nagyon jó ízt ad neki, de aki idegenkedik tőle, nyugodtan hagyja el.
Hozzávalók
4-5 kg hal, vegyesen ponty, keszeg, amur
6 nagy fej vöröshagyma
3 db paprika
só
bors
pirospaprika bőséggel
Erős Pista
fokhagyma
5-6 hallé kocka
4-5 babérlevél
víz
halszeletek és belsőség a tálaláshoz
6 nagy fej vöröshagyma
3 db paprika
só
bors
pirospaprika bőséggel
Erős Pista
fokhagyma
5-6 hallé kocka
4-5 babérlevél
víz
halszeletek és belsőség a tálaláshoz
A megtisztított halakat mossuk át alaposan. Vágjuk nagy darabokra.
A hagymákat kockázzuk fel és tegyük a bográcsba és zsíron vagy olajon dinszteljük meg. A paprikákat karikázzuk a hagymához, majd dobjuk hozzá a halakat.
Öntsük fel vízzel, sózzuk meg, dobjuk bele a babérleveleket és hagyjuk forrni. 1-2 órán át hagyjuk rotyogni, hogy a halak teljesen szétfőljenek. Paprikázzuk bőséggel, adjunk hozzá egy nagy kanál erőset, fokhagymát és borsot. Majd dobáljuk bele a halászlékockákat.
Érdemes kóstolgatni vagy kóstoltatni és pótolni a sót v. az erőset.
Amikor késznek nyilvánítottuk, akkor vegyük le a tűzről és kezdődhet az utálatos passzírozás. Akinek van jobb módszere erre a nemes feladatra, azt szívesen meghallgatnám.
Tálaláskor forraljuk fel a levet és tegyük bele pár percre főzni a szeleteket és belsőséget. Nagyon hamar elkészül, vigyázzunk, hogy ne essenek szét.
Most elképzelem, hogy odakuporgok veletek a vízpartra a bogrács mellé és nyújtom a tányéromat....hajhhhh...:-)
VálaszTörlésGyere Zsuzsám, kuporogjunk együtt ! Nyugodtan nyújthatod a tányérod, mert rengeteg készült, a fele már a fagyasztóban csücsül, de így van bőséggel :)))
VálaszTörlésBevallom nekem nincs receptem, mert a halászlevet nem szeretem. Talán azért, mert a pontyot nem szeretem, nem tudom. De azért megkóstolnám, mert nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésTrollanyu bevallom a ponty nekem sem a kedvencem, de itt nagyon szép tiszta vízből került ki és semmi pocsolya íze nem volt. A szeleteket pedig harcsából varázsoltam bele, csak ezt már nem részleteztem a blogon. Amúgy isteni finom lett, szerintem elégedetten kanalazgatnád Te is :))
TörlésVersenyen is indulhatnál a halászleveddel!
VálaszTörlésNálunk úgy mondanák, hogy "ez olyan, amilyennek lönni köll"!
De, kedves vagy Marisz !! Köszönöm szépen :)
TörlésHogy én mennyire szeretem a halászlét, és ehhez képest milyen ritkán eszem? Nagyon guszta így az igazi bográcsban elkészítve!
VálaszTörlésKöszönöm Éva ! Mit mondjak én sem viszem túlzásba a készítését, így nyaranta 1X1 bogrács és ennyi :)
Törlésa hagymát tv paprikát paradicsomot hallé kockákat és a hal farkát előfőzöm.farok kicsontozás után botmixerrel összeturmixolom.gyorsabb.áram hiánya esetén kézi mixer.bors és babérlevél felénk nem való.különben a recept tuti.
VálaszTörlésAz a szép a főzésben, hogy mindenki kedvére variálhatja. Ez a bogrács a természet lágy ölén készült, áram nélkül :)
TörlésEgyet kérdeznék a hagymát mért is pirítod meg olajon vagy zsíron.vétek a jó minőségű halakkal szemben amiket felhasználtok,ugyanis a hal bármennyire is mondják zsíros!Ezt egy tősgyökeres Bajai írja!
VálaszTörlésEgyszerűen azért, mert így tanultam és így szeretjük,
Törlés