Végre, végre megint itt vagyok!!!
Annyira összevissza jelentkezem, de zűrös az életem. Sokszor még főzni sincs időm, az írásról már nem is beszélve. Ritkán jövök, viszont annál lelkesebben :) Remélem, hogy olvastok még!
Most egy nagyon egyszerű, mindenki által kedvelt és ismert édességet hozok a somlóit. Természetesen kicsit megvariálva, és leegyszerűsítve - írhatnám Jankásítva. A képeket most naplementében készítettem, ami a kaja színeinek annyira nem tett jót, de egy kis hangulatot hoz.
Hozzávalók
1 db 4 tojásos piskóta
1 db 4 tojásos kakaós piskóta
2 cs. főzős vaníliás puding
8 dl tej
cukor
1 kk. vaníliakivonat
2 tábla étcsoki
1 dl rum v. rumaroma
2 narancs reszelt héja
2 dl tejszín
1 dl narancsszirup
1 ek. étolaj
1 marék mazsola
20 dkg durvára vágott dió
tejszínhab (sok)
Elkészítés
A piskótákat süssük meg, mindenki a szokásos módon, ha nincs időnk sütögetni, akkor vegyünk készen. Szerintem az is megfelel ennek a sütinek az elkészítéséhez, mivel felszabdaljuk és beáztatjuk. Én sütöttem a tésztát, de legközelebb leegyszerűsítem a bolti változatra.
A langyosra hűlt piskótákat vágjuk fel 1,5 cm nagyságú kockákra.
A vaníliapudingot bő tejjel, cukorral főzzük folyósra és kevés vaníliakivonattal vagy vaníliarúddal még ízesítsük.
Az étcsokit olvasszuk fel 1 evőkanál olajjal fényezzük és langyos tejszínnel és rummal öntsük fel, hogy egy közepes sűrűségű öntetet kapjunk.
Vízből cukorból 1 narancs reszelt héjából és rumból készítsünk szirupot.
A diót pirítsuk meg egy serpenyőben és aprítsuk durvára egy éles késsel.
A felkockázott piskótából öntsünk egy tepsire egy sort. Alaposan öntözzük meg a sziruppal. Szórjuk meg mazsolával és vastagon fedjük be a pudinggal. Megint rétegezzünk rá egy sor piskótát, amit szintén sziruppal beitatunk, mazsolázunk és vaníliával befedünk...ezt addig ismételjük, amíg tart a piskótánk. Szórjunk rá kevés diót és pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.
Tálaláskor fagylaltos kanállal gombócóljuk. A gombócok tetejére tejszínhabot halmozunk, gazdagon megöntözzük a rumos csokival és a pirított dióval. Én egy kevés narancsszirupot is locsoltam rá, de ez elhagyható, az ízeket pedig reszelt narancshéjjal fokozzuk.
Nem is tudom mikor ettem utoljára somlóit, pedig szeretem a tömény édessége ellenére:) Tetszik ez az egyszerűsített változat és szeretek piskótát sütni:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik neked Trollanyu :) Sajnos én nem nagyon szeretem sütni a piskótát, ezért nehezen kezdek bele a piskótaalapú édességeknek, de most rászántam magam :) Megérte, mert mindenkinek nagyon ízlett, így kicsit narancsosan.
TörlésJanka, nekem nagyon tetszik az egyszerűsítet somlóid, és a róla készült fotók is!
VálaszTörlésPersze, olvasunk továbbra is a blogodat, főleg ha ilyen finomságokat hozol!
Köszönöm szépen Marisz :)
Törlés"Jankásított változat" - imádom ezt az új kifejezést!! ;-DDD Ennél jobban már csak a Somlóidat tudnám szeretni, így "dőlj hátra!" mert bököm a monitorkanalat....MOST!!!....;-)))) Hmmmmmm....Isteni!!!
VálaszTörlésRemélem Zsuzsám, ízlett a kóstoló :)) Ma én is loptam a kekszedből:)
TörlésJaj, de imádom - olyan rég készítettem! :P
VálaszTörlés(Ez valamilyen tópart, ahol fényképezel?) :)
Igen Gabriella, egy tópart látszik a háttérben :)
Törlés