vörösboros vaddisznópörkölt galuskával |
Bárányra vágytam, de a piacon rábeszélt a hentes a vaddisznóra. Nem volt nehéz dolga, mert jó áron adta és különben is a későbbi terveim között szerepelt.
Életemben először készítettem és esküszöm finomabb lett, mint a szarvas, pedig az sem volt piskóta :)
Biztos, hogy majd máskor is kerülni fog az asztalra ebből a finomságból.
Természetesen én tettem hozzá a rögeszmémé vált szárított vargányából is, de nélküle is finom lehet.
A recept hozzávalói
2 kg vaddisznóhús
4 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 marék szárított vargánya
30 dkg friss csiperkegomba
10 szem borókabogyó
6 db babérlevél
2 ág friss rozmaring
2 dl száraz vörösbor
10 dkg füstölt szalonna
pici olaj
pirospaprika
só
bors
2 t.k. kömény
2 t.k. kömény
1 e.k. erős Pista
víz
A pörkölt elkészítése
A hagymákat megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A szalonnát szintén apróra kockázzuk.
A szalonnát zsírjára pirítjuk picike olajon, majd hozzáadjuk a hagymát.
A húst 2 x 2 -s kockára vágjuk és az üveges hagymára tesszük. Minden oldalról megpirítjuk, megszórjuk kevés pirospaprikával, a babért, borókabogyót rászórjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor forr, lefedjük és félkeményre főzzük.
Amikor félig megpuhult, mehet hozzá a szárított vargánya, a felnegyedelt csiperke és a maradék fűszerek.
Újra lefedjük, de előtte a vizet pótoljuk, felöntjük a vörösborral és puhára főzzük.
Galuskával és ubisalival tálaljuk.
Jó étvágyat :)
A hagymákat megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A szalonnát szintén apróra kockázzuk.
A szalonnát zsírjára pirítjuk picike olajon, majd hozzáadjuk a hagymát.
A húst 2 x 2 -s kockára vágjuk és az üveges hagymára tesszük. Minden oldalról megpirítjuk, megszórjuk kevés pirospaprikával, a babért, borókabogyót rászórjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor forr, lefedjük és félkeményre főzzük.
Amikor félig megpuhult, mehet hozzá a szárított vargánya, a felnegyedelt csiperke és a maradék fűszerek.
Újra lefedjük, de előtte a vizet pótoljuk, felöntjük a vörösborral és puhára főzzük.
Galuskával és ubisalival tálaljuk.
Jó étvágyat :)
Hát ez nagyon isteni lehet. Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára vaddisznót, de legközelebb én is hagyom magam rábeszélni:)
VálaszTörlésIsteni volt valóban. Szerintem nyugodtan hagyd magad rábeszélni Trollanyu biztos, hogy nem bánod meg :)
TörlésA Börzsönyben csak úgy szaladgálnak a vaddisznók, de még egy akart rábeszélni, hogy megegyem:-) Pedig szívesen kóstolgatnám, főleg ilyen látvány után!
VálaszTörlésKimaradt a sem: egy sem:-)
TörlésHát, rosszul tette a vaddisznó, hogy nem beszélt rá a megevésére :)
TörlésEzt be kell pótolni, mert nagyon finom :)
Köszönöm szépen a receptet kedves Gyöngyi! Isteni kaja. Igaz nem nokival, hanem petrezselymes krumplival csináltam, de így is nagyon fincsi lett!
Törlés