2013. június 6.

LAZAC STEAK ZÖLDSALÁTÁVAL ÉS GRILLEZETT SPÁRGÁVAL


A világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb étele. A lánnyal imádjuk. Gyors, egészséges és nagyon, de nagyon finom. Sajnos sokan nem szeretik a halat, de ha friss lazaccal kezdjük a szoktatást akkor nagy valószínűséggel növelni tudjuk a lazacimádók táborát. 
Frissen vásároltam és semmi halszaga nem volt, csak egyszerűen csodás színe és gyönyörű fényes húsa. Az csak az én bénaságom, hogy nem a legszebben szeleteltem fel, elég vékony és hosszú szeletek lettek, de így is legalább 25 dkg volt egy adag. Mondanom sem kell, hogy simán elfogyott :)
Nem vittem túlzásba a fűszerezést, nagyon leegyszerűsítettem és egy igazi, könnyed nyáresti vacsi lett belőle .

Hozzávalók

lazac

fejenként egy szelet lazac steak
lime
csili
durva tarka bors
pici só

saláta

madársaláta
rukkola
bébispenót
retekcsíra
uborka
fehér balzsamecetkrém
durva tarka bors
olíva
pici oregánó
lime

zöld spárga
bacon


Elkészítés

A lazacot enyhén sózzuk, szórjuk meg a durvára vágott tarka borssal, kevés csilipehellyel és nyomjuk rá a lime levét.
A spárgákat hajlítsuk meg a száránál és törjük le a fás végüket. Rendezzük kis csokrokba és tekerjük össze egy szelet bacon-el.
A zöldeket tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk meg gazdagon az édeskés fehér balzsamecetkrémmel, hintsük meg kevés borssal, szűz olívával és lime levével. Lazán keverjük össze és mehet is a tányérokra. (szigorúan csak a tálalás előtt készítsük el a salit, mert az öntettől hamar összeesik)
Két serpenyőben hevítsünk fel kevés olívát. Az egyikbe dobjuk bele a spárgákat, amiket sóztunk, borsoztunk és citromoztunk és 1-2 perc alatt süssük át. Nem kell neki sok idő, hiszen annyira zsenge, hogy nyersen is tök finom.
A lazacokat a bőrükkel lefelé tegyük a serpenyőbe, 2-3 percig pirítsuk, hogy ropogós legyen, majd minden oldalát süssük rövid ideig. Fontos, hogy átsüljenek a szeletek, de nem szabad agyonsütni. Akkor finom, ha szinte magától szétesik és szaftos marad a húsa. 
 Nagyon hamar elkészül. Szerintem 15-20 perc alatt a tányérokra varázsoltam ezt az isteni vacsorát.



6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm szépen Mariann, tényleg az volt :)

      Törlés
  2. Mi nagy halimádók vagyunk mind, így jöhet! Veronikám annyira szereti a halat, hogy előfordult, az apjával a kis törpeharcsákat is megsüttette, hogy halat ehessen végre... Amikor együtt horgásznak és fognak bármilyen kicsi halat, rögtön megkérdi: Na, ebből már csaphatunk lakomát?? >:-I :-DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is szeretjük a halacskát, de az imádatom tárgya a herkentyűk :)A lazac is nagy kedvenc, de sajnos ritkán kerül az asztalra :(

      Törlés
  3. Olyan szépen tudsz tálalni, még a halat nem szeretők is megkívánják. Én szeretem a halat, akkor gondolhatod... szóval odavagyok tőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Gerdi, igazán kedves vagy :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...