2014. augusztus 22.

MUSZAKA ( GÖRÖG RAKOTT PADLIZSÁN)

muszaka

Egyik legismertebb és legkedveltebb görög étel. Nem tudom, hogy miért pont ez híresült el a legjobban a hatalmas választékból, de ha valakit megkérünk, hogy soroljon fel pár ismert görög ételt, biztos, hogy a muszaka szerepelni fog a listáján. Számos változata létezik, minden tájegység megalkotta a saját verzióját. Ettem már krumplival, vagy nélküle, cukkinivel, különböző fajta húsokkal.... Nem mondhatnám, hogy ez a legkedvencebb görög receptem, de az egyszer biztos, hogy nagyon finom és mindenki szívesen elfogyasztja.
Fogadjátok szeretettel az én változatomat :)

Hozzávalók


1 hatalmas padlizsán
6-8 közepes burgonya

60 dkg sertés-marha darált hús
1/2 doboz hámozott paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. szárított oregánó
1 marék friss oregánó és bazsalikom
kevés rozmaring
2 babérlevél
2 csipet fahéj
1 k.k. őrölt fekete bors
1 e.k. chili szósz
1 t.k. só
1 dl vörösbor

5 dl tej
2 e.k. vaj
2 e.k. liszt
1 k.k. szerecsendió
kevés fehér bors
2 csipet só

10 dkg kemény sajt


Elkészítés

A hagymát aprítsuk picire.
Egy serpenyőben hevítsünk fel 2-3 kanál olívát és fonnyasszuk meg a hagymát.
Amikor a hagyma elkészült vegyük nagyra a lángot és borítsuk bele a húst. Kevergessük és pirítsuk le.
Fűszerezzük oregánóval, rozmaringgal, fahéjjal, babérral és bazsalikommal.... majd öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk ( a fűszereket mindenki variálhatja kedvére, a fahéj mennyiségét lehet bátran növelni). A fokhagymát is reszeljük bele és öntsük fel a vörösborral. 15-20 percet főzzük kis lángon, ha kell pici vízzel pótoljuk a folyadékot.
A padlizsánokat hosszában szeleteljük fel és egy forró serpenyőben picike olíván mindkét oldalukat süssük addig, amíg egy kis színt kapnak. Tegyük félre.
A burgonyákat vékonyka karikákra vágjuk fel.
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, habverővel sűrűn kevergessük, majd apránként öntsük fel a tejjel és ne felejtsük el sűrűn kevergetve sima mártássá varázsolni. Ízesítsük sóval, fehér borssal és szerecsendióval. Amikor elérte a megfelelő állagot,  vegyük le a tűzről és keverjünk el benne 5 dkg reszelt sajtot.
Vegyünk elő egy sütőtálat és vékonyan kenjük ki olívával.
Az aljára tegyünk 1 sor krumplit, erre kanalazzuk a hús felét, majd borítsuk be az elősütött padlizsán felével. Kissé sózzuk meg, majd megint burgonya, hús ás padlizsán jön. A tetejére öntsük a besamelmártást, tehetünk rá reszelt sajtot majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
Melegen nehéz szépen szeletelni, amint a képeken is látszik, de nem volt kedvünk kivárni.




8 megjegyzés:

  1. Én még sosem ettem, de szívesen megkóstolnám a verziódat. :-P :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom!! ...és annyira tetszik a cserép tálad is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella, szeretem nagyon ezt a tálat, sokat használom :)

      Törlés
  3. Nem sütöttem még. Sajnos itthon csak én szeretem a padlizsán, más rá sem néz. Úgy meg nehéz sütni, hogy csak egy adagot. Minden esetre én kérnék belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta én boldogan megkínállak belőle :) Nálunk már mindenki elfogadta a padlizsánt, a padlizsánkrémre rászoktattam őket és azóta minden formában elfogy :)

      Törlés
  4. Én nagyon tudnám szeretni, látom rajta:-)
    A padlizsán nálunk is megosztó, de utoljára sikerült úgy elkészíteni, hogy éppen farkaséves Fiam megkóstolta, s rájött, hogy finom. Szerintem így is szeretni fogja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A padlizsán nagyon finom, erre előbb vagy utóbb rájönnek az emberek :) Muszakának álcázva pedig biztos a siker :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...