2014. augusztus 16.

SZILVÁS HABOS PITE

szilvás habos pite

Leírtam már egy párszor, hogy a szilva megsütve valami fantasztikusan finom tud lenni, ezért gyakran végzi nálam a tepsiben - most is ez történt.

A recept hozzávalói

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet só
3 evőkanál hideg víz

2 kg kimagozott szilva
1 csapott evőkanál őrölt fahéj
4-5 evőkanál cukor
1/2 citrom leve

2-3 evőkanál búzadara

5 tojásfehérje
5 evőkanál cukor
1 k.k. ecet


A sütemény elkészítése

A szilvát vágjuk ketté, vegyük ki a magot, majd a fél szilvákat is felezzük meg, így 4 gerezdet kapunk 1 szilvából. Tegyük egy tálba és szórjuk rá a cukrot és fahéjat, facsarjuk rá a citrom levét és hagyjuk állni.
A hideg vajat morzsoljuk el a liszttel, adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot, sót és a hideg vizet és gyorsan dolgozzuk össze. Tegyük folpackba és a hűtőben pihentessük legalább fél órát.
Az idő elteltével nyújtsuk vékonyra a tésztát (legegyszerűbb 2 folpack között).
Egy piteformát vajazzunk és lisztezzünk ki és helyezzük bele a kinyújtott tésztát, igazgassuk bele, hogy pereme is legyen, ha elszakad nem számít nyomkodjuk össze a tésztát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát szurkáljuk meg és süssük elő. Amikor színt kap a pereme, vegyük ki. (k.b. 10-12 perc)
A szilvát csepegtessük le.
Az elősütött tésztára szórjuk a darát, majd öntsük rá a szilvát. Érdemes még egy kis cukorral megszórni a tetejét, ami a sütőben kissé megkaramellizálódik majd.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük legalább 15 percig.
A fehérjéket félig verjük fel, majd apránként adagoljuk hozzá a cukrot és a picike ecetet, de közben folyamatosan verjük. Akkor kész, ha szép fényes és kemény lesz.
Tegyük kis halmokba a szilva tetejére.
A sütő hőmérsékletét vegyük 220 fokra és tegyük vissza a pitét. 1,5 perc múlva  vegyük vissza 110 fokra és hagyjuk a pitét legalább fél órát, majd kapcsoljuk ki és hagyjuk bent ameddig tudjuk, a legjobb teljes kehülésig, de azt nem lehet kibírni :)






6 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta! Szinte érzem a finom fahéjas szilva illatát. Nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  2. Imádni valóan kívánatos, habos finomság....mentve is végezte! ;-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, tényleg nagyon finom, rekord idő alatt tűnt el :)

      Törlés
  3. ÓÓÓÓÓÓÓa végzetem ez is érzem :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...