2017. március 18.

VÉRNARANCSOS RÁCSOS PITE

vérnarancsos rácsos pite

Úgy néz ki, mintha mostanában csak pitén élnénk, de ez nem így van, csak valahogy így alakult, hogy besokasodtak a pités bejegyzések. 
A vérnarancsnak nem tudok ellenállni, teljesen megbabonáz a vérvörös színe és, ha jó fajtát fogunk ki akkor az íze is ellenállhatatlan. Most ez történt, tökéletes narancsokat vásároltam. Igaz, nem voltak hatalmasak, de még a héjuk is pirosan pompázott. Vékony, könnyen hámozható volt és leheletnyi vékony hártyájuk volt, ezért végezték pitében. Nem kellett sokat bajlódni a tisztogatásával.

Hozzávalók

tészta

40 dkg liszt
2 e.k. cukor
20 dkg margarin
1 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
2-3 e.k. narancslé
1 csipet só

töltelék

1 kg vérnarancs
2 evőkanál gríz
3-4 evőkanál cukor
1/2 dl víz
1 k.k. szegfűszeg (őrölt)

tetejére

lekenéshez tojásfehérje
2-3 e.k. kristálycukor a szóráshoz

tálaláshoz porcukor


Elkészítés

A tésztával kezdjed. A lisztet tedd egy tálba, kockázd hozzá a hideg margarint vagy vajat és morzsold el.
Reszeld hozzá a narancshéjat, adj hozzá egy csipet só és a tojássárgáját, majd a cukrot és kezd el összedolgozni.
Majd borítsd ki, csinálj egy kis mélyedést a közepébe és nyomj bele kevéske narancslevet. Majd dolgozd össze, nyugi össze fog állni.
Amikor kezd tészta kinézete lenni, hagyd abba a gyúrást és csomagold be műanyag fóliába és helyezd a hűtőbe, legalább 1 órára.
Készítsd el a tölteléket.
Tisztítsd meg a narancsokat, de előtte legalább háromnak reszeld le a héját, azzal fogod ízesíteni a tölteléket.
A hártyáktól és a fehér részektől szabadítsd meg a gerezdeket.
Minden gerezdet vágj ketté és tedd egy lábasba.
Szórd rá a reszelt héjat, adj hozzá cukrot és kevés vizet, ízesítsd egy kis szegfűszeggel és kezd el melegíteni. (a cukor mennyisége függ a narancs ízétől, de inkább savanykásra készítsd el, sütés előtt úgyis kap még cukrot a teteje.)
Amikor felforrt, ad hozzá a grízt, keverj rajta párat és zárd el a tüzet.
Nem az a lényeg, hogy megfőzd a narancsot, hanem az, hogy a gríz alaposan elkeveredjen benne és felszívja a narancs levét, így nem fogja eláztatni a tésztát. Tehát ez a "főzés" 2-3 perces dolog.
Hagyd lehűlni.
Egy piteformát vajaz ki.
Az elkészült tésztát oszd 1/3-2/3 arányban ketté.
A nagyobbat nyújtsd a piteformától picivel nagyobbra és béleld ki vele úgy, hogy legyen pereme.
180 fokos sütőben süsd elő 10 percet. ( babot, kavicsot, rizst- bármi kéznél lévő nehezéket szórj a formába, hogy megtartsa a tészta a formáját).
Az elősütött pitét töltsd meg a töltelékkel.
A maradék tésztát nyújtsd vékonyra és egy pizzavágóval hasogasd csíkokra és ezekkel a tésztacsíkokkal rácsozd be a pite tetejét.
A csíkokat kenegesd le a tojásfehérjével, majd alaposan szórd meg cukorral és told vissza a 180 fokos sütőbe.
k.b.30 perc alatt készre sül, de azért 20 perc után nézzél rá, mert a cukor a tetején képes megégni.
Tálaláskor szórd meg porcukorral és narancskarikákkal díszítheted.
Langyosan csodásan szeletelhető, én ezt a fotómodellt még forrón vágtam, de így sem esett szét, a gríz szépen egybetartja a narancsot.


vérnarancsos rácsos pite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat