2017. március 11.

MEDVEHAGYMÁS-HÚSOS PITE FETÁVAL


húsos pite fetával

Megint alkottam egy abbahagyhatatlan finomságot. Azt hiszem felkerül a családi étlapra. Igaz, most még csak szárított medvehagyma került bele, de hamarosan frissel is elkészülhet. Imádtuk, egy narancsos salátával kísérve, fenséges ebéd vagy vacsora, és annyira klassz volt, hogy a szabadban fogyaszthattuk el .

Hozzávalók

töltelék

50 dkg sertés-marha darált
1/4 zeller
1 sárgarépa
12 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
1 dl száraz rozé
2 evőkanál olíva
1 k.k. római kömény
1 szál rozmaring
1 t.k. szárított görög oregánó
1 k.k. bazsalikom
2 e.k. chili szósz
1, 5 t.k. só
1 k.k. cukor

tészta

40 dkg liszt
1 csomag szárított medvehagyma
1 tojássárgája
20 dkg margarin
1 t.k. só
3 e.k. szénsavas, hideg víz

20 dkg feta sajt


Elkészítés

A tészta hozzávalóit tedd egy tálba, a víz kivételével és gyorsan próbáld meg összedolgozni, először a vajat morzsolgasd el a liszttel, aztán borítsd ki egy deszkára. Ez a tészta mindig úgy néz ki, hogy azt hiszed sosem áll össze, de nyugi, mert össze fog. Elvileg a víz sem kéne hozzá, de az könnyít a dolgodon és a tésztának is jót tesz. Óvatosan 1 kanálnyit adj hozzá, gyúrjad és ha kell, akkor még adj hozzá egy keveset.
Ügyelj arra, hogy hideg legyen minden alapanya és ne dolgozd ki nagyon alaposan. Amikor úgy néz ki, hogy kezd összeállni, akkor hagyd abba a gyúrást.
Egy folpackba bugyoláld be, majd pihentesd a hűtőben.
Amíg pihen készítsd el a tölteléket.
Olíván dinszteld meg a hagymát, adj hozzá oregánót, római köményt és cukrot, majd borítsd rá a húst és pirítsd le. Közben egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a zöldségeket és a fokhagymát és pirítsd együtt.
Sózd, borsozd, adj hozzá egy ág friss rozmaringot, kis bazsalikomot, majd öntsd fel a rozéval.
Amikor elforrt a bor, add hozzá a hámozott és aprított paradicsomot a chili szószt és a zöldborsót.
Főzd addig, amíg a ragu leve elpárolog a maradék pedig besűrűsödik, majd kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges és zárd el a tüzet alatta.
Az alaposan lehűtött tésztát oszd 2/3 és 1/3 részre és nyújtsd ki kerekre.
Egy piteformát vajaz ki, majd egyenletesen helyezd el benne a 2/3 részből kinyújtott lapot. A peremen túllógó felesleges tésztát vágd le.
180 fokos sütőben vakon süssed 10 percet.
Az elősütött pitét töltsd meg a raguval, morzsold rá a fetát.
Majd borítsd be a vékonyabbik tésztával.
Szurkáld meg egy késsel, hogy a gőz tudjon távozni, majd told vissza a sütőbe és 35 perc alatt süsd készre.
A szeleteléssel várni kell, mert forrón nem lehet szépen vágni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat