2017. március 22.

CÉKLÁVAL SZÍNEZETT HÁZILAG KÉSZÍTETT TÉSZTA MEDVEHAGYMA PESTOVAL ÉS FETÁVAL


Imádom a színes tésztákat, de mindig nehezen szánom rá magam az elkészítésére, pedig nem nagy ördöngösség, fél óra alatt kész volt a mű. Nem is értem miért nem csinálok gyakrabban ilyeneket.
A végeredmény szenzációs lett, nemcsak mutatós, de finom is és tényleg gyorsan el is készült, arról már nem is beszélve, hogy fillérekből kijön.
Ez a mennyiség 2 embernek bőven elég. Érdemes duplázni a mennyiséget, mert elfogy 😜

Hozzávalók

tészta

20 dkg (+1-2 dkg) liszt
1 tojás
a tojás súlyával megegyező mennyiségű céklapüré
1 e.k. étolaj

szósz

1 köteg medvehagyma
1 marék dió
1 csipet só
1/2 citrom leve
1 dl. olíva
10 dkg feta

céklával színezett tészta recept

Elkészítés

A tészta.  Egy céklát főzzél puhára sós vízben.
A megfőtt céklát egy picike főzőlé segítségévél turmixold pépesre.
A pürét tedd egy szűrőbe és hagyd benne, hogy lecsöpögjön belőle a fölösleges nedvesség.
Egy tálba szitáld a lisztet.
Üssél fel egy tojást és mérd le a súlyát. Az enyém 56 gramm volt.
Add a tojást a liszthez és a tojás súlyával megegyező mennyiségű pürét is. Nálam 56 gramm volt a cékla mennyisége is.
Kezd el összegyúrni a tésztát, majd borítsd deszkára. Adj hozzá kevéske étolajat és gyúrd készre. Az elkészült tésztát kissé lágynak találtam, ezért 1,5 dkg lisztet még beledolgoztam. Így volt tökéletes.
A tésztagombócot három részre osztottam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egyenként ki kell őket lapogatni, hogy a tésztagépbe lehessen csúsztatni.
Először az 1-es fokozaton nyújtsad, majd  hajtsd félbe és ismét húzd át a tésztát az egyes fokozaton, majd egyenként a hatosig ismételd.
A kinyújtott tésztát tésztavágóval vágd a megfelelő alakúra.
Ezt a hosszú fajtát talán jobb kis fészekben kiszárítani, de felakasztva csíkonként is lehet.


A szósz elkészítése roppant egyszerű. Egy aprítógépbe dobáld bele a medvehagymát, diót, olívát és a citromlevet egy kis só kíséretében és pár pulzáló mozdulat után kész.
Forralj fel sós vizet.
A forrásban lévő vízben főzd 1-2 percet a tésztát, majd szűrd tányérokra, kanalaz a tetejére a medvehagyma keverékből és morzsolj rá fetát, gazdagon.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...