2019. január 2.

DIÓS-GRÁNÁTALMÁS PADLIZSÁNTEKERCSEK

diós-gránátalmás padlizsántekercsek

Egy grúz étteremben szoktunk ilyesmit enni. Hihetetlenül finom, képtelenség betelni vele. A receptet nem sikerült megszereznem, de nem is baj, mentem a saját fejem után. A végeredmény minden elvárásomat felülmúlta. 
Január elsején lencse party volt nálam, szerettem volna a lencsén kívül még valamit az asztalra varázsolni és ekkor hirtelen ötlettől vezérelve, gyorsan összedobtam. Elvégre a gránátalmát is az újévi szerencsehozó🍀 ételek közé sorolják. 
Szerintem, ritkán aratok ekkora sikert, mint ezzel a padlizsántekerccsel sikerült. Jó kezdete ez, az új évnek.

Mindenkit csak biztatni tudok, hogy bátran párosítson -elsőre, talán meghökkentő ízeket- mert fantasztikus ételek születhetnek. A padlizsán pedig egy igazán csodálatos, ezerarcú zöldség, sok mindent  elbír, nálam még lekvár is készül belőle.
Tudom, hogy nincs minden háztartásban gránátalma melasz, ezért balzsamecetkrémmel kiváltható - azt egyszerűbb beszerezni, de keleti élelmiszerüzletekben a gránátalma melasz is kapható.

2 padlizsánból 12 tekercsem született.

padlizsántekercsek


Hozzávalók

2 db. közepes padlizsán 🍆🍆
25 dkg dió
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gránátalma
1,5 dl víz
2 e.k. extra szűz olíva
bors
1 k.k. tört Cayenne bors
1 k.k. füstölt Chipotle chili
1 t.k. Za'atar fűszerkeverék
1 dl. gránátalma melasz

kevés étolaj a padlizsánok kisütéséhez
friss petrezselyem a szóráshoz

Elkészítés

A padlizsánokat szeleteld fel, hosszában 3-4 mm. vastagságúra.
Sózd és borsozd, tedd egy tálcára és hagyd ott legalább fél órát, hogy a só jól átjárja (levet fog ereszteni).
Közben készítsd el a tölteléket.
A hagymát vágd nagyon apróra.
A padlizsán leeső 2-2 szélét is vágd iciripiciri darabokra.
A diót szórd az aprítógépbe és pulzálva aprítsd fel, de maradjanak benne darabok is, szóval csak rusztikusan.
Hevítsd fel az olívát, fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd mehet rá a a felkockázott padlizsán és a fűszerek is.
3-4 percet pirítsd, majd zúdítsd bele a diót.
Locsold meg kevés gránátalma melasszal, reszeld rá a fokhagymákat, pirítsd 2 percet, majd öntsd fel a vízzel. Forrald addig, amíg teljesen elfő a víz (ha nagyon gyorsan elfő a víz, akkor még pótold kevéssel). Sózd meg, a maradék melaszt öntsd hozzá, majd szórj bele 1 maréknyi gránátalmamagot. A tüzet már zárd el ekkor. Egy sűrű masszát kell kapni végeredménynek.
Egy serpenyőben hevíts kevés étolajat.
A besózott padlizsánszeleteket csepegtesd le és a forró serpenyőben pirítsd barnára mind a két oldalukat.
Fektesd papírtörlőre az elkészült szeleteket.
Minden padlizsánszeletre halmozzál az elkészült töltelékből, egyenletesen oszlasd szét rajtuk egy kiskanál segítségével, majd tekerd fel őket.
Sorakoztasd egy tálra a tekercseket.
Legvégül locsold meg extra szűz olívával, gránátalma melasszal, gránátalma magokkal, majd facsard rá a megmaradt gránátalma levét, hintsd meg kis petrezselyemmel és bőségesen a za'atar fűszerkeverékkel.
Teljesen lehűtve, vagy langyosan is finom.


diós-gránátalmás padlizsántekercsek




padlizsántekercsek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...