2013. március 17.

ARCOS TÚRÓS PITE PINK GRAPEFRUITTAL (SAD 14)


Linyah a Konyhalál című blog szerzője a SAD 14. fordulójának háziasszonya. Feladatul azt tűzte ki nekünk, hogy csak olyan sütit készíthetünk, aminek arca van.  Nos, ennek a túrós pitének szép nagy arca lett:)) Ma volt időm, ezért gyorsan elkészítettem. Nem ez lett a legcsinosabb süteményem, de a legarcosabb, az biztos.
A pihe puha almás pite tésztáját készítettem el alapnak, csak kisebb adagot, ami egy 24 cm átmérőjű formához elég. A töltelék nem a megszokott túrós, mert egy merész húzással pink grapefruitot adtam hozzá. A lánynak és nekem is ízlett.

Hozzávalók

30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 dkg élesztő
2 ek cukor
1 dl tej
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só


70 dkg túró
1 kk vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1 mandarin reszelt héja
1 egész tojás
1-2 evőkanál tejföl

1 pink grapefruit
kevés cukorszirup



Elkészítés

A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Az élesztőt futtassuk fel a cukros tejben, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat. Amikor szép rugalmas a tészta, akkor fél órát pihentessük..
A grapefruitot nagyon alaposan tisztítsunk meg minden hártyától és fehértől, vágjuk nagy kockákra.
A túrót a tejföllel és tojással keverjük krémesre, majd adjuk hozzá az ízesítőket.
A tésztát felezzük el, és nyújtsuk kör alakúra. Tegyük a kikent forma aljára. Simítsuk rá a túró felét. A grapefruit gerezdeket és megforgattam búzadarába, hogy ne áztassák el a túrót. Ez a része lehet, hogy elhagyható.
A gyümölcsöket pakoljuk a túróra, majd borítsuk be a maradék túróval.
A tészta másik felét is nyújtsuk ki és helyezzük a tetejére.
Ha akarjuk dekoráljuk a maradék tésztával, vagy csak kenjük le cukorsziruppal, szurkáljuk meg villával és előmelegített 170 fokos sütőben 40 perc alatt süssük készre. Én 20 perc után letakartam, hogy a kidomborodó részek ne égjenek meg.



14 megjegyzés:

  1. Ez aztán arcátlanság, ilyen gyönyörű képekkel kínozni az embert!!! ;-DDD Szinte kineveti az embert: bi-bi, te nem kapsz....! :)))) Az a szelet-kép....kapcs-ford, vár-fénypost! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsám tárjad azt az ablakot szélesre és küldöm:)) A fele még megvan, mert ketten voltunk rá a gyerekkel. Vagy hozzad azt a monitor-kanalat:)))

      Törlés
    2. Óh Jankám, nagyon igyekszem azzal a feltalálással, most bánom csak, hogy nem figyeltem jobban fizika órán, vagy hogy hiába vagyok "Teller", Edére nemigen ütöttem....;-DDDD De igyekszem!

      Nézz be hozzám, szeretnélek meginvitálni egy húsvéti-ajánló összeírására!

      Törlés
    3. Köszönöm Zsuzsa, már voltam nálad:) Szerencse, hogy nem ütöttél Edére, mert akkor kétlem, hogy találkoztunk volna:)))

      Törlés
  2. Szia Janka!
    De jo lett ez a nagyarcu pite! A grapefruit az egyik kedvencem, nagyon jol mutat a turoval!
    Legy szives, kuldd el a linket a keppel a linda.morvai@gmail.com-ra, ott tudom nyilvantartani a SAD-os nevezeseket, csak veletlenul vettem eszre a bejegyzesedet. Orulok, hogy jatszottal! :)
    Linyah

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Linyah, örülök, hogy tetszik. Persze küldöm neked a linket, csak még nem jutottam odáig!

      Törlés
  3. Szerintem pedig igazán csinos is lett, nagyon kreatív vagy! :) Meg persze nagyon fincsi is lehet ezzel az isteni töltelékkel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy Hankka, köszönöm szépen:) Tényleg fincsi, mert nem édes, inkább üde:)

      Törlés
  4. Nagyon jópofa, jó arc:) Érdekes a grapefruit a töltelékben, nagyon finom lehet, és fel is dobja, színesebbé teszi, igazán kreatív vagy:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Trollanyu:) Először pomelót akartam beletenni, de a színe miatt maradtam végül a grapefruitnál. Nagyon jól mutatott benne.

      Törlés
  5. De helyes lett, nem sajnáltad megvágni? Jó kis csavart vittél bele a töltelékbe, bírnám szeretni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi:) Nem sajnáltam felvágni, mert azon izgultam, hogy a belsejében a grapefruit egyben maradjon és ne színezze össze a túrót, ezért még melegen megvágtam és megnyugodtam:)

      Törlés
  6. Szerintem nagyon helyes pofikája lett a grapefruitos túrós pitédnek!
    Érdekes ez a grapefruitos recept. Biztos szeretném, a grapefruitot szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marisz:) Hirtelen döntés volt ez a grapefruit, tudod szeretek kísérletezni. Aki szereti ezt a gyümölcsöt, annak biztos ízlik, csak nem szabad sokat beletenni, csak módjával:) Mondjuk ez egy kivételesen finom gyümölcs volt, azért mertem belevágni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...