A medvehagyma kissé elárasztotta a konyhámat, így szinte mindenbe kerül belőle. Medvehagymát eszünk medvehagymával. Nagyon finom dolgok születtek, de ez a medvehagymás sajtmártásos csirke volt az én nagy kedvencem. A sajtmártás jöhet hússal, tésztával, gnocchi-val...én imádom. A medvehagyma viszont akkorát dobott rajta, hogy nem is gondolná az ember-hihetetlen finom volt. Szívből ajánlom kipróbálásra mindenkinek:)
A képek még mindig kölcsön kütyüvel készülnek :( A szervizben azt mondták, hogy ilyet még nem láttak, így nem is számítok rövid időn belül a gépemre:( C' est la vie!
Hozzávalók
2 db csirkemell (filézve)
1 e. k. liszt
1 e.k. vaj
1,6 dl tej
25 dkg sajt vegyesen
1 öntet fehérbor
só
bors
Cayenne bors
oregánó
2 csokor medvehagyma
1 e.k. olaj
1 kg burgonya
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl víz
Elkészítés
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vastagabb karikákra vagy kockázzuk, ha úgy jobban szeretjük.
Egy nagy teflon serpenyőben tegyük a tűzre. Öntsünk rá 1,5 dl vizet és kevés olajat. Sózzuk, szórjuk meg oregánóval, majd, ha forr vegyük kicsire a tüzet és fedjük le. Legalább 15 percig pároljuk a fedő alatt. Érdemes egy villával ellenőrizni. Akkor jó, amikor már közepesen megpuhult. Ekkor vegyük le a fedőt, tegyük nagyra a lángot, öntsünk alá kevés olívát, reszeljünk rá fokhagymát, ha kell még sózzuk és hirtelen pirítsuk meg. Az apróra vágott medvehagymát az utolsó 2 percben borítsuk rá.
A csirkemellből vágjunk szép szeleteket. Sózzuk, borsozzuk, oregánózzuk. Kevés olajon süssük ki .
Egy lábasban készítsünk basamellt a lisztből, vajból és tejből. Sózzuk, borsozzuk, kevés Cayenne borssal tegyük pikánssá.
Én most az összes maradék sajtot felhasználtam, legalább 4 félét. Mindenki az ízlésének megfelelően. Az a lényeg, hogy jó ízű, kemény sajtokat válogassunk össze, ne trappistát.
Reszeljük a mártásba a sajtokat, biztosan kell még hígítani a tejjel. Forraljuk össze, és ekkor mehet bele a nagy csokor aprított medvehagyma, de egy rottyanás után vegyük le.
Tegyük a tűzre azt a serpenyőt, amiben a csirkét kisütöttük. Pici fehérborral oldjuk fel a pörzsanyagokat, majd helyezzük vissza a hússzeleteket. Borítsuk rá a szószt és melegítsük össze.
Forrón tálaljuk.
Ó de nagyon guszta! Finom lehet nagyon ezzel a mártással!
VálaszTörlésIgen Éva, isteni volt, nekem nagyon ízlett:)
TörlésNekem is nagyon tetszik a mártás, isteni lehetett, én már érzem is az ízét:) A Hyppolit jutott eszembe, hagymát eszünk hagymával:)
VálaszTörlésNekem is a Hyppolit jutott eszembe amikor írtam!!! Tényleg rendesen elárasztott minket a medvehagyma:))
TörlésTökéletes fogás így együtt, igazán guszta! :) Ez a medvehagymás sajtmártás megmozgatta a fantáziámat, tényleg nagyon finom lehet, úgyhogy el is fog nálunk készülni! :)
VálaszTörlésBátran ajánlom elkészítésre Hankka, tényleg isteni volt. Ma is hasonlót kellett készítenem közkívánatra:)
Törlés