2015. december 15.

CITROMOS KÓKUSZOS SZALONCUKOR

kókuszos citromos szaloncukor

Halálra nyaggatott a környezetem, hogy miért is nem gyártok házi szaloncukrot. Azért, mert szívesebben készítek bonbonokat, ha már időt tudok szánni rá,a  másik oka pedig az, hogy én nem teszek szaloncukrokat a fára, hanem csak alá egy tálba, mert megőrülök a kifosztott cukros papírok látványától a fán.
Aztán most volt egy kis időm és gondoltam egyet és megalkottam az én szaloncukromat. Roppant gyorsan összedobható, csak a csokiba mártogatásokkal megy el az idő. Gondolom lehet ilyen alakú formákat vásárolni - ami  alaposan felgyorsítaná a folyamatot - de bevallom nem néztem körül ezzel kapcsolatban. Így maradt a mártogatós módszer.

A szaloncukor hozzávalói

10 dkg kókuszreszelék
3 dl sűrített tej
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
1 evőkanál keményítő
1 dl víz
30 dkg étcsokoládé
3 dkg fehér csokoládé


Elkészítés

A kókuszreszeléket tegyük egy kisebb lábasba.
Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy sűrű, nedves masszát kapjunk. csak apránként adjuk hozzá a vizet és kevergessük közben, akkor fogjuk látni, hogy mikor elég.
A nedves masszához adjuk hozzá a sűrített tejet, a reszelt citromhéjat és csepegtessünk bele kevéske citromlevet is.
Picike lángon óvatosan kezdjük el felforralni. A víz megakadályozza, hogy leégjen, de azért legyünk óvatosak és kevergessük folyamatosan.
A keményítőt keverjük el picurka hideg vízzel /1-2 evőkanál/ és öntsük a lábasba.
Főzzük és kevergessük, míg jó pöfögős lesz a massza, ez 2-3 percnél nem több idő.
Az a lényeg, hogy nagyon sűrű legyen, mert formáznunk kell majd.
Az elkészült tölteléket hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
Terítsünk a pultra egy folpackot, amit vékonyan megkenünk valamilyen zsiradékkal (nálam olíva).
A masszát harmadoljuk el, tegyük a fóliára és a segítségével sodorjuk  hosszú kukaccá olyan 1 cm vastag legyen. 
Az elkészült kukacokat tekerjük a fóliába, ekkor még tudunk a formáján igazítani, majd toljuk a mélyhűtőbe. 
Nem kell teljesen megfagyasztani, csak az a lényeg, hogy könnyen vágható és mártható legyen. Fél óra elég neki.
Közben olvasszuk fel az étcsokoládét vízgőz felett. Sajnos többet kell felhasználnunk belőle, mint amennyire valójában szükségünk van, mivel a mártogatáshoz mennyiségre van szükség. 1 kanálka olajjal segíthetünk fényesebbre varázsolni a csokoládét.
A megdermedt kókuszt vágjuk 1,5- 2 centis darabokra, majd egy villa segítségével mártsuk a csokoládéba.
Fektessük szilikonlapra és hagyjuk megdermedni a csokoládét. Gyorsan megy, hiszen hideg a töltelék, ha nem akkor tegyük 5 percre a hűtőbe.
Olvasszuk fel a fehér csokoládét is, tegyük zacskóba, amin szúrunk egy aprócska lyukat és ezzel csíkozzuk be az elkészült szaloncukrokat.
Persze lehet csomagolni és és ajándékba is adhatjuk, mindenki örülni fog neki.
A mérettől függ, de több, mint 40 darab lett belőle.
Nagyon finom!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat