szilveszteri lencsesaláta |
Van már egy lencsesaláta itt a blogon, d az vörös lencséből készült és más az ízesítése is.
Ez egy nagyon gyorsan összedobható saláta, hagyományos lencséből készült, de az ízesítése elég extra lett. Szerintem nagyon finom és ilyen kis party tálkákba adagolva, tökéletes vendégváró szilveszter éjszakára, vagy máskor is.
Hozzávalók
25 dkg lencse
4 babér
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 t.k. chili pehely
víz ami ellepi
1 citrom reszelt héja és leve
2 cm friss gyömbér lereszelve
1 k.k. chili pehely
frissen őrölt fekete bors
1 t.k. római kömény
1 dl olíva extra szűz
4-5 evőkanál balzsamecetkrém
1 kisebb fej lila hagyma
1/2 gránátalma
1/2 csokor friss menta
pár levél jég vagy római saláta
Elkészítés
A lencsét nagyon alaposan mossuk meg. Nekem most sikerült olyan mocskos lencsét vásárolnom, hogy legalább tízszer át kellett öblítenem.
Öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a babérleveleket és a fokhagymákat, töltsük fel annyi vízzel, hogy bőséggel ellepje, majd sózzuk meg és kezdjük el főzi. Amennyiben beáztattuk előtte, akkor nagyon hamar megpuhul, ügyeljünk arra, hogy ne főljön szét.
A főzővízben hagyjuk langyosra hűlni.
Egy tálba öntsük az olívát, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük bele a friss gyömbért, adjuk hozzá a fűszereket, majd szűrjük rá a langyos lencsét, természetesen a babérleveleket és a fokhagymákat távolítsuk el belőle.
A lila hagymát aprítsuk picire, a mentát szintén, locsoljuk meg a balzsamecetkrémmel és keverjük el a lencsével.
A ropogós salátát vágjuk vékony csíkokra és tegyük a salátához. reszeljük rá a citromhéjat majd szórjuk rá a gránátalmamagokat.
Óvatosan keverjük el és hagyjuk összeérni az ízeket.
Tálaláskor szórjuk meg mentával és gránátalmamagokkal és locsoljuk meg kevés olívával a tetejét.
Tökéletes sült hús mellé köretnek, vagy önmagában salátának fogyasztva langyosan és hidegen is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése